Vidik: Svet pohlepe

Novo izdanje Vidika, opšteobrazovne redakcije, posvećeno je jednoj od ključnih tema kroz istoriju i postojanje čoveka, pohlepi.

Pohlepa je jedna od najvećih smrtnih grehova, a u ranom hrišćanstvu u pohlepi su videli moralnu korupciju nesagledivih razmera. Idući od renesanse ka modernom svetu, odnos prema pohlepi se menja. Moderni liberalizam u njoj vidi izvor napretka i mogućnost ostvarenja svih ljudskih kapaciteta. Iako je zarada i novac potreban da bi se ostvarivao civilizacijski napredak to još uvek ne znači opravdanje pohlepe. Žan Žak Ruso je govorio" Neka svi imaju dovoljno i neka niko nema previše" , a čuveni filozof Spinoza ističe da pohlepa generira tugu ali i elemente mazohizma.

Kako je moderan svet postao svet pohlepe, kako se odnos prema njoj kroz istoriju menjao, da li je umetnost odvojiva od pohlepe, koliko pohlepa razara društvene odnose, samo su neka od pitanja o kojima u Vidiku govore prof.dr Dragan Prole, prof.dr Vladimir Gvozden i prof.dr Miško Šuvaković.

Urednik emisije i voditelj: Jasmina Vujnović Milošević
Reditelj: Nenad Krkelić

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 16. apr 2016, 00:35) - Кнежевић Милан [neregistrovani]

покушај одговора..

ili to čini ubedljiva većina intelektualaca - zbog čega to čine i u čijem je to klasnom interesu?
Рекао бих да интелектуалац не износи суд о нечему из класног интереса; једини његов "интерес" може и сме да буде истина, нарочито онда- када се коси са његовим "класним интересом". Само тада, њебово мишљење се може посматрати као интелектуални став; све друго је манипулација...

(sreda, 17. feb 2016, 01:01) - anonymous [neregistrovani]

Da li samo pojedini intelektualci podržavaju poredak koji favorizuje pohlepu

ili to čini ubedljiva većina intelektualaca - zbog čega to čine i u čijem je to klasnom interesu?

(ponedeljak, 15. feb 2016, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Похлепа

Похлепа као ватра, као вода, бег из пустиње, пустињу за собом оставља. Бездан.

Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]