Vidik: Hristova poruka i rat

Vidik u novoj emisiji govori o odnosu hrišćansta i Hristove poruke prema ratu ali i o teoriji pravednog ratovanja.

U Jevanjđelju po Mateju Hrist kaže: Vrati nož svoj na mesto njegovo; jer svi koji se maše za nož, od noža će i poginuti.

Hristove reči su kroz vekove imale različita tumačenja od strane crkve, vernika ali i naučnika. U srednjem veku Aurelije Avgustin kaže "Sada pobožni hrišćani mogu da se bore u ime svetskog grada za imperijalni mir".

Iz učenja Tome Akvinskog, Aurelija Avgustina i drugih razviće se i Teorija pravednog rata koju je u modernom svetu obnovio Majkl Voltzer a po kojoj je izvršena vojna intervencija na našu zemlju.

Da li Hristove reči opravdavaju vođenje "odbrambenog rata" ili "pravednog rata"? Šta donosi Teorija pravednog rata i da li je ona u službi velikih sila? Da li se u vremenu sukoba i terora može probuditi etička svest? Da li je moguć Večni mir kako to vidi čuveni filozof Kant. To su pitanja na koja odgovaraju gosti Vidika: prof. dr Jovan Babić, prof. dr Bogoljub Šijaković i prof. dr Borislav Grozdić.

Urednik i voditelj: Jasmina Vujnović Milošević.

Reditelj: Dragan Krkelić.

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 21. nov 2015, 01:03) - www.mbt66.eu [neregistrovani]

Pacificizam


Tvrditi da su pacifisti osobe koje isključuju upotrebu sile je negiranje činjenice da postoje osobe koje koriste isključivo silu i masovna ubijanja, genocid i holokast radi ostvarivanja svojih interesa,

(petak, 20. nov 2015, 18:31) - www.mbt66.eu [neregistrovani]

Međureligijsko poštovanje


Takođe je bitno navesti tvrdnje da se u islamu spominju i Mojsije i Isus Hrist u pozitivnom kontekstu što znači da su i judeizam i hrišćanstvo poštovani u islamu jer zašto bi bili spominajni na takav način ako ne iz poštovanja, tako da se može pretpostaviti da su međureligijske nesuglasice nastale nakon smrti Muhameda, dakle, radi interesa nekih pojedinaca.

(petak, 20. nov 2015, 18:16) - www.mbt66.eu [neregistrovani]

Tvrdi se da je tek Napoleon uveo običaj da se ratovi vode izvan gradova


Ako je tačno da je tek Napoleon uveo običaj da se ratovi vode izvan gradova, to znači da je mir civilizacijska tvorevina.

Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]