Stočarstvo, lokomotiva poljoprivrede: Priča sa Stare planine

Ovčarstvo je četvrta po značaju grana stočarske proizvodnje i učestvuje sa 3,5% u ukupnom stočarstvu u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku između popisa poljoprivrede 1960 godine i popisa 2012 godine broj ovaca opao je sa 4,3 na 1,7 miliona koliko se danas uzgaja na 155 hiljada gazdinstava. Prema istom izvoru ovom granom pretežno se bave u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije. Od ukupnog broja ovaca samo 10% gaji se na velikim gazdinstvima što znači da su nosioci razvoja ovčarstva u Srbiji mala i srednja gazdinstva.

Po brendovima koji su vezani za ovčarstvo prednjači pirotski region. Pirotsko jagnje, pirotski kačkavalj i peglana kobasica proizvodi su po kojim je ovaj kraj poznat. Gledaoci će imati prilike da vide kako danas izgleda Stara planina koja je nekada bila puna života. Danas su sela pusta a put vodi samo u jednom pravacu. Sa Stare planine u obližnje gradove.

Završavjući ciklus emisija o stočarstvu, u kojima smo analizirali situaciju u ovoj poljoprivrednoj grani, kao najsnažniji utisak ostaje nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača. Bez obzira na podsticajne mere koje donosi Ministarstvo poljoprivrede u cilju razvoja stočarstva, najveća zamerka poljoprivrednih proizvođača je nepostojanje dugoročne strategije i stalne promene u agrarnoj politici.

Za kraj ostavljamo razmišljanje i pitanje Draška Danilovića, uglednog poljoprivrednika iz Kuzmina koji zajedno sa svojim sinovima obrađuje nekoliko stotina hektara i bavi se intenzivnim stočarstvom.

Urednik emisije Aleksandra Šarković.
Montažer Marija Bogićević.

broj komentara 0 pošalji komentar