Vidik: Ima li života u Gradu...?

Svakako jedna od najznačajnijih tekovina civilizacije, grad je bio jednako sveto i željeno mesto koje se osvaja, kao i prostor u kojem su se neretko gubile sve iluzije, koji je izneveravao očekivanja i rušio nade.

Bilo da su ga u prošlosti doživljavali kao pretnju prirodi i kulturi ili ga veličali kao mesto progresa, grad je ostao konstanta čovekove želje za napretkom i zamišljena tačka na horizontu kojoj vode svi putevi. Prema nekim procenama, do 2050. više od sedamdeset pet odsto svetske populacije živeće u gradovima. Kulturološka, demografska, sociografska pa i duhovna slika sveta značajno je izmenjena i pitanje je kako će izgledati život na jednoj, uskoro, urbanizovanoj planeti.

"Tamo gde ljudi ne umeju da se igraju gradova, tamo ne umeju da misle svoje gradove i svoje prostore", pisao je arhitekta Bogdan Bogdanović. U novom izdanju emisije Vidik koju priprema Redakcija za kulturu, razgovaramo o savremenom gradu, o urbanom u aktuelnom okruženju, o tome nemamo li danas samo gradove siromašnih predgrađa ili se u njima još uvek krije potencijal za kulturu i napredak. Kreće li se savremeni grad putem progresa ili je na trasi regresije koja ruši i "ubija" grad, ne nužno fizički i materijalno, ali na način koji od urbanizacije vodi procesu provincijalizacije? Ko danas "ima pravo na grad" i može li se u njemu ostvariti princip jednakosti i slobode?

Gosti emisije se arhitekta Bojan Kovačević, pisac Igor Štiks i Iva Čukić iz grupe Ministarstvo prostora.

Urednice emisije su Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić

broj komentara 0 pošalji komentar
Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]