Život i standardi: Pećka nostalgija

Nije teško saglasiti se sa tvrdnjom da je Peć grad posebne lepote i bogate istorije. Za Srbe koji su ga nevoljno napustili pre šesnaest godina, a većina je tada morala da ode, mnogo je više od toga. Neprebol, umeju da kažu.

Ekipa emisije "Život i standardi" posetila je grad Peć u kome se Srbi mogu prebrojati na prstima dve ruke i najveće metohijsko selo Goraždevac.

Srbi koji su ostali ili se vratili u sela kraj Peći, suočavaju se sa egzistencijalnim problemima i strahom koji se teško prevazilazi. Oni koji su otišli pre nešto više od deceniju i po i dalje nisu rešili probleme u vezi sa imovinom koju su ostavili, koja je oteta, često uništena ili prevarom preuzeta. Sporove moraju rešavati pred kosovskim pravosudnim organima.

Mnogobrojni Srbi su 1999. godine morali da napuste Peć kako bi sačuvali život. Mnogi to nisu stigli. Mnogo je nerešenih zločina, o pojedinim nestalima se još uvek ništa ne zna.

Oni koji tamo žive bore se sa gorčinom prošlosti nadajući se da će budućnost biti manje gorka. Utisak nekoga ko prvi put ovde dolazi je da može da šeta centrom Peći, ulazili u lokale i razgovara na srpskom sa lokalnim Albancima, i da mu to ne bude zamereno.

Autor i urednik: Tatjana Manojlović
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montaža: Vladimir Krstić
Realizator: Slavica Živković

broj komentara 0 pošalji komentar