Magazin je ove nedelje na vezi sa Afrikom!

Emisija će gostima i temama najaviti nastavak serijala Afrika i Srbija na vezi koji je započet pre dve godine. Tada je ovaj serijal specijalnih emisija doprineo ubrzavanju procesa svrstavanja srpskog jezika u zvanični obrazovni sistem Južnoafričke republike.

Tako se od 2012. godine, najsavršenije pismo na svetu i srpski jezik uče u najbogatijoj afričkoj zemlji, kao izborni predmet u svim osnovnim, srednjim, privatnim i državnim školama.

Serijal se nastavlja pričama iz Bocvane, a pre realizacije dokumentarne emisije koja je planirana početkom naredne godine, gosti u studiju biće Milivoje Nikolić, ugledni privrednik u Gaboroneu i predsednik srpske zajednice u Bocvani.

Veselin Jelušić, fudbalski je trener, koji je reprezentaciju Bocvane svojevremeno podigao za 25 mesta na FIFA fudbalskoj listi i tako postao ikona u ovom delu Afrike.

U povezivanju dve kulture, veliki značaj ima Muzej afričke umetnosti u Beogradu, a doskorašnja direktorka Narcisa Knežević Šijan biće gost emisije kao dobitnica IROKO nagrade za 2014. godinu, koja se dodeljuje stručnjacima koji kroz muziku, slikarstvo, medicinu, ali i komunikaciju i medije, na najbolji način promovišu afrički kontinent.

Uroš Krčadinac iz Kluba putnika predstavljiće putopisnu knjigu "Bantustan", stoperski zapis od Balkana do juga Afrike, čiji je on autor zajedno sa Markom Đedovićem i Lazarem Pašćanovićem.

Intervju sa Vladimirom Vermezovićem, fudbalskim trenerom južnoafričkog tima "Orlando Pirati", Festival srpskog filma u Johanesburgu i imenovanje Miroslava Majka Miloševića, trećeg direktora čuvenog turističko-poslovnog kompleksa, za nagradu koju dodeljuje predsednik Republike Srbije, samo su neke od tema koje će gledaoci imati priliku da vide i da tako budu sa Afrikom na vezi.

Muzička podrška u studiju biće Bojana Stamenov.

Urednice emisije Jelena Đorđević Popović i Mirjana Nikolić

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 23. dec 2014, 10:47) - Miloš [neregistrovani]

Video

Da li mogu naći snimak ove emisije na Youtube?