Čitaj mi!

Svečano otvaranje jubileja Milanski edikt 313-2013, Srbija

In hoc signo vinces - Pod ovim znakom ćeš pobediti...

Simbol koji se ukazao Konstantinu Velikom pred bitku za Rim 312.godine, bio je jedinstven i označavao je početna slova imena Hrista. Prvi put se obznanilo takvo obeležje, a svi dosadašnji pokušaji da se datira poreklo simbola -hiro- vode do cara Konstatina Velikog koji je rođen u Nišu.

U znak zahvalnosti za božansku naklonost, ali i iz političkih razloga, februara 313. godine, kao vladar zapadnog dela rimskog carstva Konstantin zajedno sa Licinijem, koji je vladao istočnim delom, donosi Milanski edikt. Ovim dokumentom ispravljena je nepravda prema hrišćanima.

Državni program obeležavanja ovog izuzetnog jubileja pod nazivom „Milanski edikt 313-2013, Srbija" počinje u Nišu 17. januara svečanim koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira iz Ruske federacije. Gostima će se obratiti predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, papski nuncije u Beogradu monsinjor Orlando Antonini, ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin i gradonačelnik Niša. Potom će biti održan jednočasovni koncert jednog od najcenjenijih horskih sastava u svetu hora Sretenjskog manastira.

Radio televizija Srbije prenosi ovaj događaj 17.januara u 19.00 časova na Drugom programu. RTS će ove godine direktno ili odloženo prenositi i desetak drugih velikih događaja i manifestacija u okviru velikog državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta.

Urednik: Dragan Stojanović

Komentatori: Nenad J. Ristić i Dragana Sotirovski

Reditelj: Milan Kundaković

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 19. jan 2013, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Kreacija

Spektakularna manifestacija! Svaka čast timu!

(petak, 18. jan 2013, 03:26) - Никола [neregistrovani]

Похвале

Заиста све похвале за организацију и пренос овог итекако значајног догађаја који је промијенио ток историје...