Čitaj mi!

Metropolis: Godišnjice, sećanja i snovi

U Metropolisu večeras izlazimo u Muzej primenjene umetnosti na 34. salon arhitekture koji nas suočava sa dilemom: kako napraviti dijalog sa zatečenim urbanističkim rešenjima? U prilogu Maje Skovran na ovu temu razmišljaju Ljiljana Miletić Abramović, Ajla Selenić i Jovan Mitrović

Uoči Dana Narodne biblioteke Srbije, Svetlana Ilić podseća na istorijat ove 180 godina stare ustanove i otkriva retke knjige koje se u njoj čuvaju.

U prostoru za poeziju Vojislav Karanović predstavlja najnoviju zbirku Vladimira Kopicla "27 pesama: tenkovi@lune". Čućemo Kopicla kako tumači i govori svoje stihove.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju priprema se predstava "Izlet u Rusiju" bazirana na putopisnim i esejeističkim tekstovima Miroslava Krleže o postoktobarskoj Rusiji. Reditelj je Jovan Ćirilov, a mladog Krležu igra Milutin Milošević. Utiske sa sve intenzivnijih proba prenosi nam Branka Krilović.

Na godišnjicu rođenja Ranka Munitića, 3. aprila, otvoren je Centar za medije koji nosi njegovo ime i dodeljeno je "Trepetalo iz Trogira" novoustanovljena regionalna nagrada za medije Ranko Munitić. Uz atmosferu sa otvaranja Centra čućemo prvog dobitnika nagrade, svetski priznatog umetnika animacije, Nedeljka Dragića.

Nedostaje nam Sonja Savić. Potvrdilo se to i na otvaranju 59. kratkog metra kada je prikazan film posvećen heroini buntovništva i glumačkoj ikoni sa eks-ju prostora. O filmu "Sonja" govori autorka Dragana Kanjevac.

Naša poznata kostimografkinja, Zora Mojsilović, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti, kroz ono što čita, gleda otkriće nam deo svog pogleda na svet i deo svojih snova.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, snimatelji su Vasko Vasović i Života Neimarević a montažer, Ilija Pavlović.




broj komentara 0 pošalji komentar