Muzika u Velikom ratu

Redakcija Školskog programa je uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu i informisanje realizovala četiri igrano-dokumentarna filma na temu "Umetnost u Velikom ratu".

Svake subote, počevši od 20. februara, gledaoci će u terminu od 21.00 na Drugom programu moći da gledaju odlomke iz života muzičara, slikara i fotografa, pozorišnih umetnika i književnika, kao i njihova najpoznatija dela. Nažalost neki od njih su danas zaboravljeni.

Mini serijal "Umetnost u Velikom ratu" započinjemo pričom o muzici. Urednik ove emisije je Nevena Mladenović Blagojević, autor stručnog teksta Maja Vasiljević, scenarista Biljana Maksić, direktor fotografije Bojan Rakić, izvršni producent Biljana Ivanić a reditelj Dragan Marinković.

Pored nezaobilazne priče o Maršu na Drinu, pesmama "Tamo daleko" i "Kreće se lađa Francuska" biće predstavljene i nedovoljno poznate činjenice do kojih se došlo u toku istraživanja arhivske građe i pripreme za ovu emisiju.

Kao što je uobičajeno za vojne muzičke sastave, a posebno za njihovu aktivnost u ratu, prvenstveno se insistiralo da doprinose očuvanju duha vojske. Vrhovna komanda Srpske vojske insistirala je na očuvanju kulturnog i političkog identiteta ne samo usled odlaska sa svoje teritorije, već i neizvesne budućnosti u kojoj je bilo neophodno negovati kulturno sećanje, te tako 6. marta 1917. stiže naređenje da je zbog:"dobrog raspoloženja i oduševljenja koje kod vojske izazivaju nastupi vojnih muzika, potrebno bar jednom nedeljno slušati vojnu muziku."

To je bio samo jedan deo delovanja vojnih muzika, međutim, drugi, i za nas danas zanimljiviji jeste diplomatska uloga orkestara kroz koncertiranje. Malo je poznato da su tadašnja dva orkestra "Muzika Kraljeve garde" i "Muzika Konjičke divizije" održala veliki broj turneja po inostranstvu, koji je i za današnje orkestre nezamisliv. Pariz, Tuluz, Marsej, Tunis, Alžir samo su neka od njihovih odredišta gde su održani vrhunski koncerti sa programima klasičnog repertoara.

Istoričari su se uglavnom bavili boravkom srpske vojske na Krfu, ali malo ko se zainteresovao za našu vojsku koja je bila u Bizerti. A prema nekim podacima bilo ih je između deset i trinaest hiljada. Tamo je boravila i veoma aktivno koncertirala Muzika konjičke divizije, na čijem čelu je bio Dragutin F. Pokorni.

Televizijska ekipa Školske redakcije obišla je Krf ali i Tunis i Bizertu i prelepim kadrovima koji su snimljeni na ovim mestima obogatila emisiju "Muzika u Velikom ratu".

Igraju: Ljubomir Bandović, Tihomir Stanić, Milan Milosavljević, Miodrag Krstović, Marija Vicković, Marko Jeremić, Dragan Vučelić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 21. feb 2016, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

Odlicna emisija

Veceras sam bio iznenadjen emisijom na koju sam sasvim slucajno naleteo. Kakva , vrhunska obrada jedne inace zanimljive teme. Ovakve emisije treba i moze da pravi samo RTS. Bravo za autorsku ekipu. Kada ce biti repriza?