Enciklopedija za radoznale: Karaš bara i dr. priče

Prolom Banja, Predpostavlja se da su lekovite vode Prolom Banje korišćene neprekidno od praistorije do mlađeg turskog doba, kada su sve banje u Srbiji zapustele. Posle prvog svetskog rata počinje lokalno korišćenje toplih izvora. U jednom novinskom članku iz 1940. godine je zabeleženo da je Banju, u predhodnoj godini, posetilo oko 2000 pacijenata. Od 1956. godine širi se glas o čudotvornom izlečenju pojedinih banjskih gostiju, pa se broj naglo povećava.

Ivanjička crkva

Crkva Sv. Stefana podignuta je za vreme kneza Miloša Obrenovića, 1836-1838. Ikone za ovu crkvu radili su poznati srpski ikonopisci iz prve polovine XIX veka - Jovan Stergević (poznatiji kao Janja Moler) i Živko Pavlović (deda čuvene slikarke Milene Pavlović Barili). Zidne slike, izuzetne vrednosti, nastale su 1862. i rad su jednog od najznačajnijih srpskih slikara Dimitrija Posnikovića.

Karaš Bara

U neposrednoj blizini kompleksa Ečkog dvorca, Ečke crkve, Carske bare, etno sela Belo blato, nalazi se i omanje jezerce - Karaš bara. Ovu baru su „prisvojili" lokalni ljubitelji prirode, druženja i pecanja. Oni je čuvaju i paze, priređuju razna takmičenja, dobrodošlice gostima sa strane, imaju ozbiljnu nameru da ovde naprave eko školski centar.

Muzej Toplice

Narodni muzej Toplice nalazi se u centru grada, u zgradi nekadašnje pošte. Muzej je osnovan posle II svetskog rata i pored arheološke postavke ima odeljenje NOR - a i odeljenje Topličkog ustanka (1917) koje je jedinstveno u zemlji sa ovom tematikom.

Bela crkva, Bele crkve

U centru sela Bele Crkve dominira svojom lepotom i arhitekturom crkva posvećena Sv. Velikomučeniku Georgiju. Crkva je sagrađena 1889. godine na mestu gde je dugi niz godina postojala stara crkva, a koja je porušena radi izgradnje nove. Na osnovu narodnih predanja koja su do danas ostala u sećanju naroda Rađevine, prvu crkvu u Beloj Crkvi sagradio je jedan od Nemanjinih sinova.

Snimatelji: Periša Đinđić i Vojislav Popović

Urednik i reditelj: Miodrag Zupanc

broj komentara 0 pošalji komentar