Prve Evropske igre: Baku 2015.

Evropa je konačno dobila svoje kontinentalne Olimpijske igre. Po ugledu na Azisjke, Afričke i Panameričke igre, prvi put će se održati Evropske igre.

Radio-televizija Srbije otkupila je TV prava za ovo istorijsko takmičenje, koje se od 12. do 28. juna organizuje u Bakuu, prestonici Azerbejdžana. Čast Srbije braniće više od 130 sportista. Svečano otvaranje planirano je za petak 12. juna uz direktan prenos od 18 do 20 časova.

Prijavljeno je 6.000 sportista iz 50 država, 3.000 zvaničnika: trenera, sportskih funkcionera, sudija i više od 1.500 novinara. Iako su ovo prve multisportske igre Evrope, televizijske stanice iz celog sveta prenosiće najznaimljvije detalje sa ovog takmičenja. Jedan od razloga za to je i podatak da se među učesnicima nalazi čak 150 osvajača olimpijskih medalja.

Predviđeno je 20 sportova i to 16 olimpijskih i 4 neolimpijska sporta (karate, basket 3 na 3, sambo, fudbal na pesku). U triatlonu, streljaštvu i stonom tenisu pobednici će izboriti direktan plasman na Olimpijske igre 2016. godine, dok se u još 8 sportova osvajaju poeni za rang liste u kvalifikacijama za Rio de Žaneiro. U rvanju i džudou Evropske igre su ujedno Šampionati Evrope, što govori o značaju ovog takmičenja.

Srbija će od ekipnih sportova biti zastupljena u muškoj i ženskoj odbojci, muškom i ženskom vaterpolu i basketu 3 na 3. U pojedinačnoj konkurenciji navijaćemo za naše asvoe u rvanju, džudou, tekvondu, biciklizmu, badmintonu, boksu, streljaštvu, streličarstvu, sportskoj gimnastici, stonom tenisu, sambou, skokovima u vodu, karateu, kajaku, mčevanju, plivanju i triatlonu.

Radio televizija Srbije direktno će prenositi utakmice naših reprezentacija u ekipnim sportovima, kao i borbe za medalje u nekim pojedinačnim sportovima. U dnevnim pregledima sa Eropskih igara i izveštajima u informativnim emisijama RTS će pratiti plasmane ostalih srpskih sportista.

broj komentara 0 pošalji komentar