Metropolis

Posle više od tri decenije koliko je van funkcije, i dugog perioda destrukcije i devastacije, posle šest godina intenzivnog rada na obnovi, u Beogradu je otvoren Legat Petra Lubarde. O tome u prilogu Danijele Purešević govori direktor Kuće legata Filip Brusić Reno i kustos postavke Kristina Samardžija.

Povodom pedesetogodišnjice od smrti Jovana Bijelića u Galeriji SANU u Beogradu je u saradnji sa novosadskom Galerijom Matice srpske priređena izložba "Beograd Jovana Bijelića" čiji je autor istoričarka umetnosti, dr Simona Čupić, koja objašnjava svoja koncepcijska polazišta.

O najnovijem romanu Milete Prodanovića "Vitiligo" govori književni kritičar, dr Predrag Petrović.

O dugometražnom filimu "Ida" poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog, ovogodišnjem dobitniku evropskog "Oskara", govori filmska kritičarka Kristina Đuković.

Protekle jeseni u konzulatu Republike Srbije u Njujorku priređena je izložba "Vizuelni efekti i dizajn u srpskoj dijaspori" koja otkriva visoke kretivne domete srpskih autora angažovanih u američkoj VFX - industiriji vizuelnih efekata. O njihovoj izložbi i angažmanu govori reditelj Milan Živković.

U emisije će biti predstavljena i multimedijalna izložba "Večiti student" koju je u Galeriji Doma kulture "Studentski grad" ostvario beogradski umetnik koji živi u Berlinu, Aleksandar Jestrović Jamesdin, u skolopu dvomesečnog rezidencijalnog boravka u "Studentskom gradu", u saradnji sa prof. dr Silvijom Lorenc, i četvoro studenata Visoke škole umetnosti u Berlinu.

Urednik emisije: Danijela Purešević
Reditelj: Ramadan Demirović

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Metropolis Metropolis

Autor:
RTS

Nedeljni magazin Metropolis - elitna televizijska emisija iz oblasti kulture i umetnosti. Urednički tim: Neda Valčić-Lazović, Danijela Purešević, Jasmina Vrbavac, Svetlana Ilić i Vojka Pajkić Đorđević. [ detaljnije ]