Čitaj mi!

"Srebrenička polja smrti"

Radio-televizija Srbije, povodom godišnjice zločina u Srebrenici, u sredu 11. i u četvrtak 12. jula, emituje dokumentarne filmove: "Srebrenička polja smrti" u produkciji Informativnog programa RTS-a i “Izdani grad», film norveške proizvodnje.

"Srebrenička polja smrti" je prvi dokumentarni film snimljen na tu temu u produkciji RTS-a. Kroz hronologiju događaja tokom leta 1995. godine, film nam prikazuje šta se na prostoru Srebrenice dešavalo tih meseci i godina.

Sagovornici su svedoci i žrtve zločina: majke koje su izgubile sinove, pripadnici 28. divizije Armije BiH, srpski vojnici, sudski istražitelji.

Film je sniman u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu i na stratištima, mestima na kojima su vojnici Vojske Republike Srpske, jula 1995. godine, izvršili zločini nad Bošnjacima: poljoprivredna zadruga Kravica, Branjevo, Pilice, Nova Kasaba.

Osim srpskih i bošnjačkih sagovornika, o događajima u Srebrenici govori i komandant UNPROFOR-a u Bosni Filip Morijon i profesor na Holandskom institutu za ratna istraživanja Peter Romijn, koji je na zahtev holandske Vlade radio izveštaj o događajima u Srebrenici. Film je bogat arhivskim materijalom.

Film je urađen u produkciji Informativnog programa RTS-a.

Autor filma je Slađana Zarić

broj komentara 0 pošalji komentar