Čitaj mi!

Trezor

Sećanje - Zdravko Velimirović, (Cetinje 11. 10. 1930 - Beograd, 07. 02. 2005), filmski, radio i pozorišni reditelj, publicista, profesor filmske režije, član Akademije nauka i umetnosti Crne Gore

Završio Visoku filmsku školu i Akademiju za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, zatim Institut visokih filmskih studija u Parizu (IDHEC). Filmovi Zdravka Velimirovića predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogobrojnim internacionalnim filmskim festivalima. Režirao je više dokumentarnih filmova, od kojih:  Zublja grahovačka (Trinaestojulska nagrada, 1959),  Ekselencije (nagrada CIDALC i specijalna diploma u Moskvi, 1967), Španija naše mladosti (nagrada u Lajpcigu 1968), A, to ste vi! (nagrada u Beogradu, 1969); televizijskih Podanici drevnog kulta, 1977; Sinovi, 1990; O Marku Miljanovu u svakom i našem vremenu, 1990. Od igranih filmovi izdvajamo: Dan četrnaesti, 1960; Provereno, min njet (korežija sa Jurijem Lisenkom, 1965), Lelejska gora (Trinaestojulska nagrada, 1969). Derviš i smrt, 1974 (Velika srebrna arena za film, Zlatna arena za režiju, 1974); Vrhovi Zelengore (Zlatna arena za scenario, 1976) Dvoboj za južnu prugu, 1978; Dorotej, 1981... Za autorski rad na igranom i dokumentarnom filmu, televiziji i radiju dobio više od 20 nagrada i priznanja, među kojima je i Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji iz 2001. Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije.
Kao naslednik svih prava svoga supruga, producent Ranka Velimirović, ustupila je dokumentarne drame Sinovi i Povratak na Medun, za emitovanje u "Trezoru". Za ovo emitovanje Sinova, gospođa Velimirovać, skrenula nam je pažnju na to da je glavni junak ove snažne dokumentarne drame Nikola Kaluđerović, isti onaj Nikola o kojem piše i Žarko Laušević u svojoj knjizi, i čiju je izjavu "Godina prođe, dan nikad" - Laušević uzeo za naslov svoje knjige.

Sinovi - dokumentarna televizijska drama govori o krvnoj osveti koja je još prisutna u nekim delovima Crne Gore.
Dramatično svedočanstvo iz sudnice u Cetinju, gde se tragično raspliće jedna priča o krvnoj osveti. Iako prikazana kao dokumentarna televizijska drama, rađena je montažom autentičnog snimka suđenja. Na Televizijskom festivalu u Neumu 1990. godine dodeljeno je pet ravnopravnih autorskih nagrada od kojih je jedna pripala Zdravku Velimiroviću za scenario i režiju ovog dokumentarno-dramskog ostvarenja.

* Scenarista i reditelj Zdravko Velimirović, novinar saradnik Milorad Popović; ekipa TV Titograd: tehničko vođstvo Branko Đukić; snimatelj zvuka Dragomir Janković, Predrag Kalezić; rasvetljivač Božidar Stanišić; snimatelji Čedo Ivanović, Vanja Bobičić, Miodrag Strugar, Ramo Turković, Esad Tuzović; video mikser Slobodanka Popović; el. montažer Zoran Popović * ekipa TV Beograd: obrada zvuka Ljubiša Špegar, muzički urednik Viktor Simić, el. montažer Nikola Manić, sekretar režije Ranka Velimirović, pomoćnik reditelja Nebojša Nikolić
* Proizvedeno 1990, Televizija Titograd i Televizija Beograd, urednik Srebrenka Ilić

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. apr 2012, 03:09) - anonymous [neregistrovani]

osjecanje

tiha tuga i sreca.