Čitaj mi!

Portret: Andreja Preger

Dvadesetog marta 2012. godine, Andreja Preter, pijanista i omiljeni klavirski pedagog puni sto godina života

Preger je ne samo najstariji muzičar koji je ikad živeo u Srbiji, već sa Urošem Predićem i Betom Vukanović, jedini koji je uspeo da prevali sto godina. Rodio se 20. marta 1912. godine u Pečuju u šnajderskoj porodici. Klavir je počeo da uči još u rodnom gradu sa sestrom Piroškom, a potom je studije završio kod čuvenog pedagoga Maksa Pauela, naporedo sa studijama prava.

Andreja Preger proživeo je buran život tokom rata, kao partizan i član Kazališta narodnog oslobođenja. Posle rata seli se u Beograd i postaje jedan od najvažnijih muzičkih stvaralaca.

Najpoznatiji je kao saradnik velikog broja najpoznatijih umetnika koji su dolazili i svirali u Jugoslaviji: Andrea Navare, Henrika Šeringa, Žan-Pjera Rampala, Leonida Kogana i mnogih drugih.

Pregera znaju i generacije domaćih pijanista kao omiljenog učitelja i pedagoga. Krajem dvadesetog veka, Preger odlazi u penziju, ali ostaje aktivan do danas.

U emisiji koja je snimljena u njegovom stanu videćemo ga kako razmišlja o jednovekovnom životu, ali i kako svira, jer Pregera, po njegovim rečima, drži u životu svakodnevno sviranje klavira. U svojoj stotoj trenutno ponovo proučava sve Betovenove klavriske sonate.

Autor emisije Aleksandar Gatalica.

broj komentara 0 pošalji komentar