Čitaj mi!

Metropolis

U Andrićevoj godini (povodom jubileja 50 godina od kako je dobio Nobelovu nagradu i jednog veka kako je objavio svoj prvi rukopis), kod nas se pojavilo nekoliko knjiga koji se bave različitim interpretativnim mogućnostima dela našeg zasad jedinog nobelovca. Večeras, o motivu mosta i žrtve u Monografiji o Ivi Andriću iz pera profesora Jovana Delića...

O krizi savremenog sveta i pitanju da li danas postoje radikalni intelektualci kroz tekstove u knjizi  "U odbranu izgubljenih stvari"  poznatog slovenačkog filozofa Slavoja Žižeka razmišlja Nada Blagojević.

U "Službenom glasniku" pokrenuta je edicija „Jedan prema jedan" zamišljena kao vodič kroz poetički i intimni svet savremenih srpskih autora. Ovako osmišljen, bedeker piščevog života sačinjava : jedna autobiografija, jedna biografija, nekoliko izabranih priča, najdraži gradovi, a tu su, u zavisnosti od pisca, i slike erosa, lični fetiši, ružne i lepe reči, neobični događaji... O knjigama iz prvog kola - Ljubice Arsić, Milisava Savića i Zorana Ćirića - govori urednik edicije, pisac Goran Petrović.

U likovnom delu emisije biće reči o Jesenjem salonu u umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i o  izložbi "Autoportret" Dušana Otaševića u galeriji RTS-a u prilozima Maje Skovran i Danijele Purešević.

U večerašnjoj emisiji  Branka Krilović skicira portret glumca Igora Đorđevića, prvaka Narodnog pozorišta, koji je nedavno dobio novoustaljenu nagradu "Petar Banićević" kao i godišnju nagradu Narodnog pozorista a nedavno briljirao u predstavama "Kanjoš Macedonović" i "Zli dusi".

Nebojša Popović predstavlja  iranski film "Razvod" koji je pobedio na Berlinskom festivalu i dobio nagradu za mušku i žensku ulogu ekumenskog žirija, (prikazan i na Festivalu autorskog filma u Beogradu), dok Marko Kostić govori o profesiji ljudi koji su sive eminencije filmske umetnosti a o kojima se nedovoljno govori - knjiga Rodžera Kritendena "Fini rezovi, umetnost evropske filmske montaže" koncipirana je u formi intervjua sa tridesetak velikih imena evropske montaže (tu su montažeri Trifoa i Godara, Bergmana, Bele Tara, Tarkovskog, Fasbindera, Bertolučija, Stivena Frirsa, našeg Dušana Makavejeva...)

Urednik, Neda Valčić Lazović

Reditelj, Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar
Metropolis Metropolis

Autor:
RTS

Nedeljni magazin Metropolis - elitna televizijska emisija iz oblasti kulture i umetnosti. Urednički tim: Neda Valčić-Lazović, Danijela Purešević, Jasmina Vrbavac, Svetlana Ilić i Vojka Pajkić Đorđević. [ detaljnije ]