Mesto zločina: Njujork

Najmlađi serijal "CSI" o forenzičarima kriminalističke laboratorije "Mesto zločina: Njujork" ponovo na RTS-u. Četvrti serijal čuvenog tima - producenta Džerija Brukenhajmera i autora Entonija Zikera, En Donahju i Kerol Mendelson - koji stoji i iza serijala "Mesto zločina: Las Vegas" i "Mesto zločina: Majami".

Pre nego što je, u septembru 2004. godine, premijerno prikazana prva epizoda novog serijala franšize CSI (Mesto zločina), producenti su, u nekoliko navrata, zahvaljujući pojavljivanjima likova nove serije u dve prethodnice smeštene u Las Vegas i Majami, upoznali gledaoce sa njihovim najnovijim projektom.

Glavni lik je Mek Tejlor (Geri Sinis), načelnik njujorške kriminalističke laboratorije, čiji je posao da i u situacijama koje oskudevaju (vidljivim) dokazima pomogne u pronalaženju kriminalaca.

U tome mu pomažu Stela Bonasera (Melina Kanakaredes), otvorena detektivka, verovatno najsposobniji član forenzičkog tima, i Don Flek (Edi Kahil), izdanak porodice policajaca kome nije problem da zaobiđe pravila službe, služeći se, po potrebi, i zastarelim i modernim policijskim metodama.

Tu je i Deni Meser (Karmajn Đovinazo), koji potiče iz porodice sa kriminalnom prošlošću, koja je neprekidno bila pod nadzorom policije, odlučan da bude na strani zakona.

Jedan od likova u seriji je i doktor Šeldon Hoks (Hil Harper), glavni medicinski istraživač, koji je natprosečno inteligentan hirurg. Diplomirao je sa 18 godina, ali se nije snašao u svetu kome je primat komercijalizacija medicine, te se zbog toga posvetio radu za policiju.

Inače, verzija Mesta zločina smeštena u Njujorku, okarakterisana je kao najsuroviji deo franšize, čiju estetiku karakterišu tamne boje. Tako je bilo sve dok Les Munves, predsednik Si-Bi-Es kompanije (koja stoji iza tri serijala) nije intervenisao.

Tada su autori posebnu pažnju obratili na to da vizuelni identitet najmlađeg CSI serijala bude bogatiji koloritom. U ovom serijalu, kao i u prethodna dva, glavna muzička tema je jedna od pesama grupe The Who - Baba O'Riley.

Čast zemlje, bezbednost grada i integritet tima

Mek Tejlor (Geri Sinis) je vođa forenzičkog tima. Smrt supruge, Kler Konrad Tejlor, u napadu na Njujork 11. septembra, najveća je tragedija u njegovom životu, zbog koje pati od hronične nesanice.

Bio je pripadnik američke mornarice, čija je jedinica bila zadužena za situaciju u Bejrutu 1983. godine. On je u stanju da, po svaku cenu, brani tri stvari: čast svoje zemlje, bezbednost svog grada i integritet tima koji radi u njegovoj laboratoriji.

Mek u slobodno vreme svira gitaru u džez klubovima i najbolji prijatelj mu je Stela Bonasera (Melina Kanakaredes), koja je prvorangirani forenzički detektiv.

Predana je svom poslu, ima izuzetno izraženu ličnost, odlučna je i inteligentna. Ona je siroče grčko-italijanskog porekla, koje je često menjalo staratelje. Naročito je bliska sa Mekom i stalno brine o njegovom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Deni Meser (Karmajn Đovinazo) najkompleksnija je ličnost među detektivima-forenzičarima. Odrastao je u porodici koja je bila pod  stalnim nadzorom policije.

On ima sopstvenu etiku nastalu spajanjem iskustva koje je stekao u porodici prestupnika i one koju je stekao učeći da postane "čuvar zakona". Mek je lično izabrao Denija za člana svog tima, što je njemu bila naročita čast.

Šeldon Hoks (Hil Harper), forenzički detektiv, bio je čudo od deteta. Diplomirao je sa 18 godina, a sa 24 dobio dozvolu da se bavi hirurgijom. Proveo je mnogo godina radeći u urgentnom centru, ali pošto je teško preživeo smrt dva pacijenta, napustio je hirurgiju i posvetio se forenzičkom radu. U timu Meka Tejlora najčešće se bavi autopsijama.

Donald Flek Junior (Edi Kahil), policijski detektiv prvog stepena, potiče iz porodice policajaca. On je veza forenzičkog tima sa "starom školom" njujorške policije.

Odličan je detektiv koji gotovo da nema strpljenja kada je rad sa osumnjičenima u pitanju, a čije se metode, iako efikasne, najčešće karakterišu kao "hod po ivici zakona". Dobar je prijatelj Denija Mesera i uvek je spreman da zaštiti one sa kojima radi.

broj komentara 15 pošalji komentar
(nedelja, 24. jul 2011, 01:25) - anonymous [neregistrovani]

mesto zlocina njujork

stvarno serija je vrhhhhhhhhh kadace je opet pustiti na rts.

(sreda, 30. jun 2010, 13:37) - Andjelica [neregistrovani]

najj

"Mesto zlocina Njujork" najj serija..

(petak, 04. jun 2010, 01:16) - xerosoft [neregistrovani]

novi pazar

ne vezano za emisije postavljam komentar da javim da se vec par dana u novom pazaru mesa kanal rts 1 sa kanalom avala.da li je do vas ili do repetitora neznam ali pogledajte.evo bas sada kad vam pisem ovo se to i desava prekide mi usred CSI predje na avalu kako neznam

(utorak, 01. jun 2010, 18:53) - nnnnnnnnnn [neregistrovani]

rts1

E kad pocinje emitovanje 4 sezone Criminal mind i Prison break nove epizode.........

(ponedeljak, 31. maj 2010, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

blabla

superrr je serija ali recimo bolje bi bnilo da se emituje u 20.00 e nemogu vise da pisem pocinju csi.nu

(ponedeljak, 31. maj 2010, 22:02) - Guster dozivotna [neregistrovani]

CSI Las Vegas

Po meni je Grisom mnogo bolji,u svakom smislu te reci.

(ponedeljak, 31. maj 2010, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

P.S Volim te

mnogo su lepi filmovi na rts medju omiljenima su mi MESTO ZLOCINA, P.S VOLIM TE,HSM i PIRATI S KARIBA volela bih da ce te pustati za raspustt dobre filmove kao i uvek

(nedelja, 30. maj 2010, 20:49) - anonymus [neregistrovani]

prison break

kada ce se emitovati nova sezona bekstva iz zatvora

(ponedeljak, 24. maj 2010, 22:24) - Nesha [neregistrovani]

Csi

Csi Miami, csi Ny, csi Las Vegas su po meni najbolje serije koje su emitovane.. Horejsiso i Tejlor su najjaci :))) samo tako nastavite i zelim sto pre da saznam sta se desilo sa Erikom ....:)

(sreda, 19. maj 2010, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Pustite ponovo

Najbolji su Bostonski advokati...Voleo bih da puste drugu sezonu!!!!!!!!!!!!!!!!!