Čitaj mi!

Velika iluzija: Veliki jubilej

Život sa filmom na velikim i malim ekranima nazvali smo "Velikom iluzijom". Od oktobra 2016. kada je pokrenuta na RTS-u, kroz specijalizovanu emisiju o filmu, više od 200 domaćih i međunarodnih zvezda iz sveta pokretnih slika predstavilo je svoja dela i karijere. Isto toliko kritičara vrednovalo je domete aktuelnih filmova. Vodili smo vas u bioskop i na ekskluzivne svetske događaje gde se stvara istorija kinematografije.

A kako je iluzija filma već početkom 20. veka zahtevala muzičku podlogu, jubilarnu 200. epizodu emisije povećujemo toj čarobnoj filmsko-muzičkoj vezi čiji su akteri često muzičke zvezde.

Predstavljamo dugometražni igrani film o Vitni Hjuston koju je oživela Naomi Aki i biografsku dramu o životu jedne rok zvezde čiji život nije ni glamurozan ni blještav - "Taurus".

O dokumentarnom preseku života i karijere Dejvida Bouvija "Moonage Daydream" - nezaboravnog vizionara, čoveka koji je pao na Zemlju i posuo nas zvezdanom prašinu, iz svog rakursa govori kritičar Đorđe Bajić.

U godini 2022. kada je australijanac Baz Lurman lansirao veoma skupu dramatizaciju života Elvisa Prislija, u rubrici "Premotavanje", vraćamo se u 1979. i podsećamo na biopik legendarnog Džona Karpentera gde je kralja rokenrola oživeo Kurt Rasel.

U "Kontraplanu" sa članovima grupe Spandau Balej kojima je posvećen prvi ekranizovan dokument o pop kulturi jednog vremena "Soul momci zapadnog sveta".

A u "Krupnom planu" Velike iluzije, reditelji Dušan Zorić i Matija Gluščević govore o filmu "Da li ste videli ovu ženu", koji nakon svetske premijere na Venecijanskokm festivalu, srpsku ima na 29. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Nakon ove 200. epizode, otvaramo novi krug sa novim i starim filmskim pričama koje neiscrpno oplemenjuju našu svakodnevnicu.

Autor i urednik: Sandra Perović
Realizacija: Tijana Todorović, Svetlana Perović, Marko Jeftić