Čitaj mi!

Branko Cvejić (1946-2022)

Serija "Grlom u jagode" je bila ogledalo duha Beograda sedamdesetih, ogledalo jedne mladosti, ogledalo talenta Branka Cvejića. Tu je postao veliki glumac i zauvek ostao Bane Bumbar

U pozorište ga je uveo otac Žarko Cvejić, operski pevač, član Narodnog pozorišta. "Kada sam prohodao šunjao sam se po katakombama pozorišta, od tavana do podruma. Inficirao se svim tim mirisima, od šminke do lepkova za bradu", govorio je Branko Cvejić. Jednom je, krajem pedesetih, u garderobi svog oca sreo Lorensa Olivijea i Vivijen Li. Kroz predstave koje nisu za decu postajao je i čovek i glumac.

Bio je maturant Pete beogradske gimnazije, kada je njegov školski drug Srđan Karanović otišao u Prag na studije režije. U isto vreme, na istim studijama u Pragu boravio je i Rajko Grlić, dok je Branko Cvejić upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. "Grlom u jagode" bila je prva domaća serija praške škole, u režiji Srđana Karanovića, gde scenario potpisuju Karanović i Grlić. Serija je bila ogledalo duha Beograda sedamdesetih, ogledalo jedne mladosti, ogledalo talenta Branka Cvejića koga je, iako u ranoj mladosti, životno obeležila.

U specijalnoj emisiji Oka posvećenoj Branku Cvejiću govore glumci: Voja Brajović, Svetlana Bojković, Milan Marić i Irfan Mensur, reditelj Rajko Grlić i novinarka Radmila Stanković.

Autorke emisije: Jelena Mitrović i Milica Kulić

 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]