Čitaj mi!

Handke - šest dana jula u Srbiji

Kratko putovanje nobelovca Dunavom i Moravom

Drugi put od dobijanja Nobelove nagrade, Peter Handke boravio je u Srbiji. Bio je na mestima koje on voli: na Moravi, u Krušedolu, u Smederevu ali se i družio sa čitaocima i više od dva sata je potpisivao knjige u jednoj knjižari u Beogradu. O Handkeovih šest dana jula u Srbiji razgovarali smo sa njegovim prijateljima i čitaocima.

Ovaj 13. jul Crna Gora u političkoj neizvesnosti: da li će pasti Vlada Dritana Abazovića i ko će još biti uhapšen u aferi "Plantaže 13. jul". Dan državnosti Crne Gore međutim obeležilo je i otkazivanje koncerta Sergeja Ćetkovića u Nikšiću i dodeljivanje 13. julske nagrade piscu Andreju Nikolaidisu.

U danu kada su se evro i dolar izjednačili Evropska komisija je i zvanično saopštila da će Hrvatska 2023. godine preći na evro. EU zvaničnici juče su taj korak opisali kao kraj "neverovatnog putovanja za jednu balkansku zemlju koja je nekada bila u ratu". Već sada znamo ko neće stići na konačno odredište tog "neverovatnog putovanja". To je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić koji je prošle nedelje podneo ostavku. Zašto ministar finansija odlazi sada kada evro dolazi?

Urednik emisije: Gorislav Papić

 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]