Čitaj mi!

Crna Gora, kuda plovi ovaj brod

Dritan Abazović neretko koristi brod kao metaforu da bi objasnio politiku, da bi objasnio šta Crnu Goru koči na putu ka Evropskoj uniji i šta on radi da bi to promenio.

Abazovićev brod, 43. Vlada Crne Gore, zapeo je o Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Saznali smo da je dogovor u okviru vladajuće koalicije u Crnoj Gori bio da za Temeljni ugovor treba da glasa 2/3 ministara u Vladi da bi prošao.

Na sednici vlade 8. jula, 13 ministara je glasalo za, a 5 je izdvojilo mišljenje ili bilo protiv teksta temeljnog ugovora. To je 2/3 glasova prisutnih, ali jedan manje ukupnog broja. I zbog tog jednog glasa, mogla bi da padne vlada. Ako je to zaista glavni razlog.

Premijer Abazović kaže da rušenje vlade otvara vrata za ruski uticaj u Crnoj Gori. I da je zapad o tome obavestio i ministre u vladu i Mila Đukanovića. Rekao je i da Evropljane zanima Temeljni ugovor kao lanjski sneg, da nije prioritet ni za građane Crne Gore i da ne treba da bude santa koja će da probije brod.

Da li će Dritan Abazović ostati premijer ili će Crna Gora imati novog premijera - o tome u emisiji govore: Bogdan Živković, istoričar i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Milan Krstić. Iz Podgorice se javlja Jelena Božović, koja razgovara sa liderom SNP-a, potpredsednikom Vlade Vladimirom Jokovićem.

Autor: Stevan Kostić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]