Čitaj mi!

Zelena Hercegovina i zelena Evropa

Dolina heroja - tako se naziva deo nacionalnog parka Sutjeska gde se odigrala čuvena peta neprijateljska ofanziva. Spomenik poginulim partizanskim borcima na Tjentištu, delo čuvenog vajara Miodraga Živkovića, obavezna je stanica svakome ko krene ka Hercegovini.

Sanja Dragićević Babić je na tom putu posle Tjentišta otišla u Gatačko polje koje pamti bitku srpskog kralja Uroša i njegovog sina Dragutina u 13.veku, da bi na kraju stigla do sela Domaševo koje bije bitku da zadrži meštane. Pogledajte tri razglednice iz Hercegovine.

Iz Hercegovine idemo u Zelenu prestonicu Evrope. Francuski grad Grenobl se od 2005 godine bori protiv zagađenja i klimatskih promena. U tom gradu se sve više koriste solarni paneli za proizvodnju struje, renoviraju kuće da bi se štedela energija, svako drugo vozilo gradskog prevoza ide na biogas, a obaveze se završavaju na biciklu. U Grenoblu je bila Sanja Ljubisavljić Bekić.

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]