Čitaj mi!

Đilas, šest godina samoće

"Ko jednom lizne vlast, tu slast ne može nikad da zaboravi", odgovorio je Matija Bećković na pitanje da li je Milovan Đilas mogao da učestvuje u politici nakon obnove višestranačja.

Milovan Đilas se ipak nije aktivno uključio u politiku, ali je od 1989. do 1995. godine svakodnevno vodio dnevnik. U knjizi koju je priredio njegov sin Aleksa, Đilas piše o Jugoslaviji, raspadu zemlje, ratu, Dobrici Ćosiću, Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću. Zašto je Milovan Đilas toliko zanimljiv i 27 godina posle smrti?

Biblioteka mortalis - naziv je prve izložbe fotografija koju je uradio naš poznati ilustrator i karikaturista Jugoslav Vlahović. Vlahović, profesor na predmetu grafika knjige, fotografisao je nadgrobne spomenike sa motivima knjige na grobljima u Srbiji i Evropi. Nekada je bio dete cveća, danas je univerzitetski profesor u penziji. Za srpsko novinarstvo je značajan zbog ilustracija i karikatura pre svega za NIN, ali i za Njujork Tajms i brojne evropske listove.

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]