Čitaj mi!

Vreme zla

Deseta epizoda: Vladimir dolazi kod Vukašina, koji je ostao sam u kući u Beogradu. Vladimir mu saopštava da ide u partizanski odred u šumu da se bori. Potrčavši za njim, Vukašin se sapliće i pada ispred kuće.

Dragišu Vasića ponižavaju dva partizanska momka, na šta on izrevoltiran odlazi u četnički odred. Milena u Prerovu čita o streljanjima komunista i odlučuje da ode u Beograd. Na ulasku u voz sreće ženu koja predviđa nesreću. Nemci upadaju u voz, ali se Milena spasava.

U Beogradu Milena dolazi kod Bore i Dušanke. Ostaje nasamo sa Nađom. Jedna drugoj se poveravaju: Nađa joj govori da radi za Petra. Milena dolazi kod Vukašina. On želi da večeraju kao da se ništa ne događa. Milena i Vukašin se rastaju.

Milena u povratku vozom za Valjevo sreće Vladimirovog prijatelja SKOJ-evca Mladena Delića. Uplašen od Nemaca, on je moli da mu pomogne - kod sebe prenese poruku koju on nosi. Nakon eksplozije, putnici u zbegu jure niz polje. Milena i Mladen se ponovo nalaze. Vode ljubav sakriveni u polju. Nedugo zatim, Mladen pokušava da pobegne, ali ga ubijaju.

Dragiša Vasić luta po Beogradu, odlazi kod Vukašina. Obojica su svesni da se vide poslednji put, za ručkom ćaskaju o poginulim prijateljima, a nakon ručka se zauvek razilaze.

Uloge tumače: Nada Šargin, Goran Šušljik, Goran Bogdan, Pavle Čemerikić, Radovan Vujović, Pavle Mensur, Žarko Laušević, Jovana Balašević, Nebojša Dugalić, Isidora Simijonović, Nataša Ninković, Rade Marjanović, Bojan Žirović, Sanja Marković, Miodrag Krivokapić, Jasmina Avramović, Vesna Čipčić, Kalina Kovačević, Irfan Mensur, Radoje Čupić, Vule Marković, Svetozar Cvetković, Danilo Lončarević, Boris Isaković, Sergej Trifunović, Andrej Šepetkovski, Goran Radaković, Vojislav Brajović, Saša Torlaković, Sonja Kolačarić, Danijel Sič, Milan Marić, Duško Radović, Petar Zekavica, Tatjana Venčelovski, Siniša Maksimović, Uroš Jovičić, Draginja Voganjac, Mina Obradović, Nenad Maričić, Slobodan Beštić, Dragana Varagić, Elizabeta Đorevska, Marija Bergam, Miloš Đurović, Jovana Gavrilović, Đorđe Kadijević, Radomir Nikolić...i drugi.

Urednik serije za RTS: Marko Novaković
Autor serije: Goran Šušljik
Reditelj: Ivan Živković
Scenaristkinja: Sanja Savić Milosavljević
Direktori fotografije: Marko Milovanović i Marko Mladenović
Montažeri: Marija Šarac i Dejan Urošević
Scenografkinja: Ivana Lovre
Kostimograf: Boris Čakširan
Kompozitorka: Irina Dečermić
Dizajner zvuka: Vladan Korać
Proizvodnja: "United Media" i "Eye to Eye" 2021. godine