Čitaj mi!

Dosije Kosovo '98

Dokumentarno-igrani film ”Devedest osma” prvi je film serijala ”Dosije Kosovo” koji Radio televizija Srbije realizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Film se bavi hronologijom dešavanja na Kosovu i Metohiji u periodu od aprila do septembra 1998. godine kada su se i po oceni Tribunala u Hagu dešavali oružani sukobi između UČK terorista i snaga bezbednosti tadašnje SR Jugoslavije. Tokom 98-e godine na teritoriji Kosova ubije je oko 400 osoba srpske nacionalnosti, 146 pripadnika policije i vojske, ostalo su bili civili. U selima, na putevima, na poslu oteto je 174 Srba.

Sudbina 53 osobe i dalje je nepoznata. Sredinom leta UČK je kontrolisao skoro 70 odsto teritorije Kosova i Metohije. Otmice ne putevima, ubistva Srba u metohijskim selima - postala su svakodnevnica. U jednom danu UČK je u Orahovcu oteo 100 osoba srpske nacionalnosti. Skoro polovina njih doživela je najstrašniju sudbinu, njihova tela pronađena su 2005. godine u masovnim grobnicama u Mališevu i Volujku.

Dokumentarno-igrani film "Dosije Kosovo - devedeset osma" donosi potresna svedočenja žrtava i rekonstrukciju tih tragičnih događaja u Retimlju, Opteruši i Orahovcu, jula 1998. godine. UČK teroristi su otete Srbe i Albance koji im nisu bili lojalni, odvodili u logore koji su postojali u Jablanici, Likovcu, Lapušniku...

Svedočenja koja su na suđenju u Haškom tribunalu izneli pripadnici albanske nacionalnosti, bila su veoma potresna.

U Jablanici su zarobljene Srbe držali u podrumu punom vode. Bili su izloženi svakodnevnom maltretiranju. U Lapušniku, zatvorenici su u štali bili vezani lancima. Preživelih Srba skoro da nema. Vojko Bakrač i njegov sin su retki svedoci zločina u Lapušniku.

Dokumentarni film "Dosije Kosovo - devedeset osma" donosi ekskluzivno svedočenja o torturama i ubistvima u UČK logorima.

Svedočenja u filmu zasnivaju se na iskazima svedoka događaja ili na izjavama koje su date kako Tribunalu (proces protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja), tako i srpskim službama bezbednosti. Na osnovu izjava snimane su igrane sekvence rekonstrukcija. Svaka žrtva koja se spominje u filmu je personalizovana, a svako stradanje dokumentovano.

Dokumentarno-igrani film "Dosije Kosovo - devedeset osma" donosi priče koje do sada u Srbiji nisu pričane. Mediji te devedeset osme nisu izveštavali o logorima u Jablanici, Lapušniku, Likovcu... Nisu pisali o brojnim otmicama na putu, o svakodnevnom životu koji je u pojedinim delovima Kosova bio skoro nesnosan...

O tome šta se na političkom, bezbedonosnom i medijskom polju dešavalo te godine, govore visoki funkcioneri policije i službe Državne bezbednosti, novinari kao i same žrtve terorističkih napada.

Autor filma i scenarista: Slađana Zarić
Reditelj: Milan Jovanović
Producenti: Snežana Rodić Sinđelić i Jasna Popović Ćosić
Novinar: Vesna Ilić
Montažer: Miloš Stojanović 
Kompozitor: Vladimir Tošić
Direktori fotografije: Petar Vujanić i Milan Ilić

Film će biti prikazan u četvrtak 24. marta na Prvom programu RTS-a u 22.20. Drugi film serijala "Dosije Kosovo", koji se bavi događajem u Račku, biće uskoro emitovan na RTS-u.