Čitaj mi!

U ime naroda, referendum bez prava žalbe

"Drage kolege, mladi pravnici. Upamtite, od danas pa za ceo život, da je država monopol nasilja i da vlada strahom koji seje preko vojske, policije, tužilaštva ali često i sudova. Zbog toga ćete kao pravnici morati celog života da budete u sukobu sa državom braneći narod od zle vlasti, jer je svaka vlast zla i opaka. Samo tako oslobađaćete narod tog straha i zavređivati svoj ugled i ugled naše pravne profesije. Ovo se posebno odnosi na one koji budu imali sreće da budu advokati ili sudije...."

Ovo su reči čuvenog profesora beogradskog Pravnog fakulteta Radomira Lukića. Govorio je o državi davne 1962. godine, ali govorio je i o bilo kojoj državi u bilo kom trenutku. Odnos države, naroda, sudija, tužilaca - večna je tema. U nedelju će o tome odlučivati i građani na referendumu.

U stručnim raspravama na Zapadu često se čuje - kada izvršna vlast brine o pravosuđu, to je kao da "vuk brine o bezbednosti ovaca". Pominje se teza da pravosuđe mora da se oslobodi od "vavilonskog ropstva izvršne vlasti".

Ipak, i brojni primeri u Evropi pokazuju da uveliko traje bitka sudija da stvore neku vrstu sudijskog samoupravljanja. Postoje primeri evropskih zemalja u kojima u stručnim telima koje biraju sudije one nemaju većinu.

Šta donose ustavne izmene kad je reč o tužiocima? Kako da se obezbedi njihova samostalnost? Koje su dobre a koje loše strane toga da stručna tela ubuduće biraju sudije i tužioce, da li će ta tela izgubiti vezu sa narodom, ko će ih kontrolisati, da li će više biti podložna uticajima spolja nego danas?

Konačno, da li će se građani o Ustavu opredeljivati na osnovu toga šta im kažu stranke, da li će ovo biti izbor pre izbora, izbor za ili protiv vlasti?

O tome u emisiji Oko govore: Vida Petrović-Škero, sudija u penziji, članica centra za pravosudna istraživanja, Dragana Boljević, sudija Vrhovnog kasacionog suda i počasna predsednica Društva sudija Srbije, i Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije.

Autor i voditelj: Stevan Kostić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]