Čitaj mi!

Nebo nad Berlinom: Crveno, žuto, zeleno

Nemačka nakon ere Angele Merkel

Nakon dva meseca pregovora, u Nemačkoj je pao dogovor. Olaf Šolc vodiće koliciju tri stranke koje će formirati prvu vladu nakon 16-godišnje vladavine Angele Merkel.

Poput fudbalera koji prilagođava taktiku proučavajući snimke suparnika, Šolca prati glas da je usavršio politički stil Angele Merkel, sve do izraza lica i položaja ruku. Semafor je politička je koalicija crvenih, zelenih i žutih. A plan novog nemačkog kancelara je da najveća ekonomska sila Evrope polako pređe na takozvanu zelenu ekonomiju. U emisiji pogledaje šta od Šolca očekuje Nemačka, šta Evropa, a šta Srbija.

Novembar je mesec kada se obeležava početak stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Na današnji dan na primer, Skupština u Podgorici proglasila je prisajedinjenje Srbiji. Ipak, o kralju Aleksandru Ujedinitelju danas u bivšim jugoslovenskim republikama različito misle. Dok se Hrvatskoj neretko čuje da je prva Jugoslavija bila tamnica naroda, u susednoj Sloveniji, već na samoj granici sa Hrvatskom postoji muzej posvećen kralju Aleksandru i porodici Karađorđević. I sve to zahvaljuljući jednom čoveku, kolekcionaru, koji s vremena na vreme čak i glumi kralja Aleksandra. O tome zašto je otvorio muzej kralja Aleksandra za Oko magazin govori Nani Poljanec.

Za Oko magazin govori i kanadska spisateljica vijetnamskog porekla Kim Tui. Kada je imala deset godina, napustila je Vijetnam sa roditeljima i braćom. Bili su među milion Vijetnamaca koji su pobegli iz zemlje nakon 1975. Od tada živi u Kvebeku, a pre nekoliko godina njeno ime je spominjano kao jedno od mogućih u kandidaturi za Nobelovu nagradu za književnost.

 

 

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]