Čitaj mi!

Crna svadba

Večeras na Prvom programu RTS-a od 20.05 emitujemo prvu od deset epizoda serije "Crna svadba" čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić. Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća "Fireflay" i Telekom Srbije.

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.

Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora.

Prva epizoda "Crne svadbe" počinje u malom selu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, gastarbajter i stanovnik sela, pokušava da pronađe mir sa nevenčanom suprugom i njenom majkom.

Jednoga dana iznenada, Mitar uzima staru pušku sakrivenu u dvorištu i njime nasumično počinje da ubija komšije u selu. Nakon što ubije jedanaestoro ljudi, kao taoca uzima lokalnu konobaricu.

Petar, inspektor za krizne situacije u Bezbednosnoj agenciji, vodi samački život koji u slobodno vreme ispunjava alkoholom. Agencija poziva Petra kao pregovarača u selu, kako bi oslobodio konobaricu i prekinuo krvavi pir....

Uloge tumače: Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović, Ljiljana Blagojević, Predrag Bjelac, Strahinja Blažić, Mlađan Crkvenjaš, Igor Benčina... i drugi.

Urednik serije za RTS: Marko Novaković
Kreatori serije: Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić
Reditelj: Nemanja Ćipranić
Scenarista: Strahinja Madžarević
Direktor fotografije: Igor Marović
Scenograf: Kiril Spasevski
Kostimografkinja: Kristina Kostić
Kompozitori: Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević
Dizajner zvuka: Miloš Ivanić
Montažer: Nenad Pirnat
Producenti: Ivana Miković i Miodrag Stevanović