Čitaj mi!

Pandora dokumenti - Srbija i svet

Šta nam je otkrilo najnovije curenje dokumenata?

Glavna tema svetskih medija u proteklih nekoliko dana su Pandora papiri. Milioni dokumenata dostavljeni novinarima otkrivaju kako uticajni i moćni ljudi koriste poreske oaze. Tako su se na naslovnicama medija našli nekadašnji britanski premijer, bivši šef MMF-a, jordanski kralj i najpoznatija pop zvezda iz Južne Amerike. Kod nas je, naravno najviše pažnje izazvalo pominjanje ministara Siniše Malog i Novice Tončeva i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. Da li su to sva dokumenta, da li su na njima sva imena ili su neka selektivno birana?

Pre 60 godina, ceo svet je čekao da vidi kako će izgledati Prva konferencija nesvrstanih u Beogradu. Iz Bašingtona su stizale poruke da će ruski medved, ukoliko ne bude sprečen, na kraju pokucati na vrata nesvrstanih nacija. Rusi su bili uvereni da će se nesvrstani na kraju svrstati. O prvoj konferenciji nesvrstanih govori dokumentarna emisija Bilo jednom u Beogradu - Glas Trećeg sveta.

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]