Čitaj mi!

E-Srbin i Ne-Srbin: popisi u Hrvatskoj i Vojvodini

Šta nam govori to što Srbi u Hrvatskoj mogu da se popišu bez prisustva popisivača i da li ćemo na popisu u Srbiji dobiti i novu naciju?

Iako je zbog epidemije popis u Srbiji odložen za narednu godinu, polemika o njemu već je počela. Naime, posle inicijative nekih vojvođanskih partija da Vojvođani budu posebno izdvojeni, otvorilo se pitanje da li je to korak više ka stvaranju nacije ili je Vojvođanin i dalje samo regionlna odrednica. Kako nas je popis koji se očekuje naredne godine vratio u 1848. godinu i ko su bili Vojvođani nekad a ko danas?

I dok čekamo popis u Srbiji, susedna Hrvatska već je počela sa popisivanjem građana. Građani srpske nacionalnosti mogu da se izjasne i elektronski, dakle bez prisustva popisivača. Zašto je to neophodno? Da li je i dalje opasno u Hrvatskoj reći da ste Srbin? I otkud sada plakati da se Srbi izjasne kao Hrvati pravoslavne vere? O popisu u Hrvatskoj, kampanji E Srbin ali i tome da li će broj Srba nastaviti da se smanjuje govori naša priča.

U Oko magazinu pogledajte i retrospektivu događaja na Jarinju i Brnjaku.

Urednik emisije: Gorislav Papić

 

 

 

 

 

 

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]