Čitaj mi!

Dok dobuje kiša po kapitalizmu - koga Vučić sluša Kejnza ili Smita

Da li je "država iznad tržišta" nova "nevidljiva ruka tržišta"

Na nevidljivu ruku koja sama reguliše tržište, kako je to u 18. veku definisao škotski ekonomista Adam Smit, već godinu i po dana udara nevidljivi neprijatelj - korona virus. Sada su prsti države u ekonomiji vidljivi i u Srbiji i u svetu, odnosno, potvrđuje se teza koju je u prvoj polovini 20. veka zagovarao Džon Mejnard Kejns - da država mora da interveniše. Od čega zavisi koja će ekonomska teorija dati rezultat u praksi? Ako biznisu nema života bez države, ima li kapitalizmu života posle korone?

Oko 11 miliona evra vrednost je sporazuma Evropske unije i Srbije, a koji su namenjeni za unapređenje prihvatnih kapaciteta, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje migranata. U Srbiji trenutno u prihvatnim centrima boravi gotovo četiri hiljade osoba. Oni su tretirani na propisan način, ocenila je evropska komesarka za unutrašne poslove i migracije Ilva Johanson, koja je pohvalila i napore Srbije da ih vakciniše. Kako pomoći migrantima, da li im je naša zemlja i dalje prolazna stanica ili evropska ulaganja znače da će se ovde duže zadržati?

Urednik emisije: Gorislav Papić

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]