Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Film "Živ čovek" reditelja Olega Novkovića premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, a od 20. maja kreće u redovnu distribuciju u domaćim bioskopima. Tim povodom gošća Kulturnog dnevnika je glumica Nada Šargin.

Vodimo vas na manifestaciju "Muzeji za 10" koja se održava u više od 90 muzeja i na 21. Međunarodnu smotru arheološkog filma.

U Muzeju primenjene umetnosti otvoren je 43. Salon arhitekture, čiji slogan "Tačka oslonca" ističe značaj ravnoteže u odnosu novoizgrađenog i postojećeg javnog prostora.

Američki muzej "Delta Misisipi bluz" organizovaće izložbu posvećenu kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću. Ovaj potez američkog muzeja znači da bi Šaban predstavljao prvog Srbina i Roma u svetu koji bi postao deo njihove postavke.

U emisiji govorimo i o čuvenoj priči Brema Stokera "Drakula" koja se sada može videti i u strip verziji poznatog francuskog autora Žorža Besa.

Slikom idemo u Denver, Meksiko i Sibir. U Denveru je ponovo otvoren legendarni muzički prostor Amfiteatar Red Roks, u meksičkoj pećini su otkriveni otisci šaka za koje se veruje da su stari više od 1200 godina, dok su u SUZUN-u predstavljene ikone napravljene u tradicionalnom, sibirskom stilu.

Urednice Svetlana Ilić, Jelena Videnović
Realizator Sanja Redžić
Montaža Damjan Paunković

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]