Čitaj mi!

Nikola Mrkšić, Srbin koji uči kompjutere da govore

Njegovoj kompaniji investitori su za sada poverili 30 miliona dolara, a on planira da pretekne i Amazon i Epl.

Ima manje od 30 godina i jedan je od 30 mladih ljudi u aj-ti svetu na koje, prema oceni magazina Forbs, treba obratiti pažnju. Njegovoj kompaniji investitori su za sada poverili 30 miliona dolara, a on planira da pretekne i Amazon i Epl. On je Nikola Mrkšić, posle Matematičke gimnazije u Beogradu, doktorirao je na Kembridžu, a sada, pojednostavljeno rečeno, uči kompjutere da govore. Za Oko magazin objašnjava svoje zanimanje i otkriva planove, ali i zašto kompjuteri, čak i kad nauče sve da rade, neće nas ostaviti bez posla.

Bila je to najveća poplava u Banatu u poslednjih sto godina. U proleće 2005. uništeno je nekoliko stotina kuća i domaćinstava u opštini Sečanj, a najviše je stradalo selo Jaša Tomić, odakle je iseljeno dve hiljade stanovnika. Iako je obnova završena brzo i sagrađeno tri stotine kuća i pet zgrada, neki objekti i danas su prazni. Zašto godinama čekaju na useljenje, ko se posle poplava vratio u Jašu, a ko danas napušta selo i zašto? Sa meštanima je razgovarao reporter Oko magazina.

U Aleji zaslužnih građana u Beogradu danas je sahranjen Miloš Šobajić, veliki srpski i evropski slikar. Izlagao je u muzejima i galerijama širom sveta. Monumentalna platna posebne snage stvarao je i četkom i prstima i bojom. Prošlog meseca, njegovom izložbom otvoren je galerijski prostor Kombank dvorane. Za kraj ove emisije, sećamo se Miloša Šobajića i njegovih reči o tome kako bi voleo da doživimo njegovu umetnost.

 

 

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]