Čitaj mi!

Može li se zaključati pandemija

Pre tačno godinu dana u Srbiji su zabeleženi prvi slučajevi kovida 19 i tada ni najveći pesimisti nisu očekivali da će borba sa novim koronavirusom biti neprestana i sve složenija. Kojim merama se može sprečiti novi talas epidemije u Srbiji i šta smo naučili o virusu tema je ovog izdanja emisije "Četvrtkom u devet".

Kada je 6. marta 2020. u Srbiji registrovan prvi slučaj zaraze novim koronavirusom strepnja i neizvesnost bili su očiti u javnosti, kao i ubeđenje da će se kriza prirodno okončati do leta sa prvim jačim zracima sunca.

Godinu dana kasnije jasno je da je pandemija otporna na sva godišnja doba i da još uvek ne postoji efikasna, univerzalna terapija za kovid 19, a nade se polažu u uspešnu vakcinaciju.

Može li se pandemija ili barem njen novi talas zaustaviti novim i oštrim zaključavanjem, šta smo za godinu dana naučili o virusu, kakva je situacija u zdravstvenom sistemu i da li su novi sojevi znatno opasniji od prvih, to je tema emisije "Četvrtkom u devet" 4. marta 2021. u 21 sat.

Gosti emisije su profesorka imunologije Vera Pravica, Medicinski fakultet Unverziteta u Beogradu, epidemiolog dr Predrag Kon, pukovnik dr Ivo Udovičić, komandant Vojnomedicinskog centra Karaburma, prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktorka KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Iz Kragujevca se uključuje prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

O iskustvima drugih evropskih zemalja tokom pandemije govoriće dopisnici RTS-a Vladimir Banić iz Slovenije, Ivana Miloradović iz Velike Britanije i Sanja Lučić iz Italije.

Emisiju vode Ana Stamenković i Zoran Stanojević.