Čitaj mi!

Gospodar Dunav i njegovi vodeni vitezovi

Od Crne planine do Crnog mora vuče svoje olovno sive vode kroz virove istorije.

Snažnim zamasima usekao je sebi put između karpatskih i balkanskih planina. Tako je nastala jedinstvena Đerdapska klisura kojom se božanska reka, Dunav silni, provlači i uvija stotinama kilometetara.

Raste, razmahuje se i širi od obale do obale, kao ogromno vodeno testo. Na dva mesta prividno je sapet u klisuri da bi svoju ogromnu energiju darovao ljudima. Prividno i privremeno jer se silina Dunava ne može tek tako obuzdati.

Legenda kaže da je njime isteklo Panonsko more. Ophrvan nostalgijom za morskim prostranstvima, kod Golupca se raširio i dobio obrise mora. Raširenim rukama od obale do obale u dužini od sedam kilometara, pošao je u zagrljaj Golubačkoj tvrđavi.

U nastavku toka, prekrstio je svoje duge vodene ruke, skupio se, umirio i uvukao u sebe idući u dubinu. Na pojedinim mestima njegova dubina u Đerdapskoj klisuri iznosi dvedeset metara.
Dunav, Danubius, rečni rimski bog. Ili Istar, grčki naziv za božanstvo voda. Keltski Danuv, Persijski Danu, što znači reka.

Kraljica svih reka, bio je uveren Herodot.

Đerdapska klisura je najveća klisura u Evropi. Đerdapsko jezero prostire se na 253 kvadratna kilometra i najveće je jezero u Srbiji.

Na desnoj obali Dunava, kod tvrđave Ram, koja je u potpunosti obnovljena, predviđeno je da se izgradi moderno pristanište.

Urednik: Vladimir Novaković
Snimatelj: Pavle Tanasijević
Montaža: Nemanja Radić