Čitaj mi!

Oko ekonomije: Davos sa emocijama?

Poverenje umesto/zarad profita

I ove godine održava se najuticajniji ekonomski forum u Davosu. Tačnije - skup je virtuelan, ali to nije uticalo na samu listu govornika - najmoćnijih ljudi iz politike i biznisa.

Sem toga što je virtuelan, Davos je ove godine specifičan jer je u fokus stavio - poverenje. Kako se došlo od toga da je ključ - stvaranje profita do toga da bez poverenja nema napretka? Veoma lako, koronavirus je ogolio dve činjenice: da sve(t) može da stane i da je u toku rat za vakcine.

Dve najmoćnije žene sveta - nemačka kancelarka Angela Merkel i direktorka MMF-a Kristin Lagard pozvale su na solidarnost i obnovu poverenja kada je reč o nabavci vakcina kako bi bilo podjednako za sve i kako ni siromašne zemlje ne bi bilo izostavljene.

Sve to je preduslov za oporavak ekonomije na šta je ukazao i kineski predsednik Si Điping koji je pozvao na multilaterizam i zajednički rad kako bi se "ekonomije vratile na pravi put".

Poruke lidera pažljivo slušaju u svetu biznisa koji tvrde da je ovo ključna godina za oporavak, ali da sve zavisi od brzine vakcinisanja i pomoći onima koji su najugroženiji.

Da li je pandemija još više ogolila jaz siromašnih i bogatih, koliko je poziv za prestanak rata za vakcinama deklarativan, a koliko realan, ima li šanse da 2021. godina bude godina ekonomskog oporavka i kakva je pozicija Srbije u takvoj globalnoj postavci?
To su neka od pitanja kojima se bavimo u Oku ekonomije.

Gosti su konsultant za imunizaciju UNICEF-a doktor Dragoslav Popović, ekonomista Goran Nikolić i bankar Slavko Carić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]