Čitaj mi!

Srednjovekovni gradovi i utvrđenja

Kao nemi podsetnici na minula vremena, gordi divovi koji svedoče o moći i sili starih velmoža i vladara, srednjovekovni gradovi i utvrđenja, ti tihi svedoci vekova, širom Srbije čuvaju priče i legende o prošlosti naših krajeva.

Neke od tih priča dobro su poznate. Druge je pokrila patina vremena pa na trenutke zvuče više kao mitovi nego stvarna istorija.

Najstarija zdanja, građena od drveta, zauvek su nestala. Kamena su odolela zubu vekova pa i danas stoje izazivajući divljenje putnika, prolaznika i savremenih turista koji im dolaze u pohode. Na teritoriji Srbije pronađeno je više od 200 lokaliteta sa ostacima tvrđava i utvrđenih gradova. Oko 50 je danas moguće posetiti.

Kao biseri srednjovekovne arhitekture i tragovi postojanja našeg naroda na tim prostorima, ova utvrđenja rasula su se širom Srbije. One koji krenu stazama svojih predaka, od juga ka severu, od moćnih kula na brdima koje se uzdižu i danas stražare nad okolišem, do gordih tvrđava kraj Dunava od čije lepote zastaje dah, čeka dug put.

Autor: Vladimir Novaković
Tekst: Aleksandra Bogdanović
Snimatelj: Pavle Tanasijević
Montaža: Nemanja Radić