Čitaj mi!

S Tamarom u akciji

Akcija posvećena porodici Tešin iz Bavaništa, Kovin

U Bavaništu, opština Kovin, živi petočlana porodica Tešin: otac Zoran, majka Snežana i njihova deca - Jovana, Jovan i Aleksandar. Zoran je bio zaposlen kao pomoćni radnik na železnici, čime je stekao pravo da on i njegova porodica žive u objektu železničke stanice u Bavaništu. Međutim, 2019. godine, kao tehnološki višak ostao je bez posla a time i bez prava na stanovanje u objektu preduzeća...

Od dobijene otpremnine, Zoran Tešin je kupio kuću, jedinu kakvu je mogao za novac kojim je raspolagao - trošna zgrada, neuslovna za život, bez struje i vode...

Jedina primanja, koja porodica Tešin sada ima jesu sredstva od dečjeg dodatka. Iznos je nedovoljan i za preživljavanje petočlane porodice, kamoli za bilo koji vid popravke izuzetno oronule kuće.

Jovana i Jovan su učenici srednje poljoprivredne škole a najmlađe dete, Aleksandar, je osnovac. Vredni su i odlični đaci, što je i podstaklo Aleksandrovu učiteljicu Željku da se potrudi da im pomogne. Obratila se timu projekta "S Tamarom u akciji".

Uz veliku, izuzetno nesebičnu pomoć opštine Kovin, ekipa Tamare Grujić je u potpunosti renovirala i opremila kuću porodice Tešin u Bavaništu.

Tamara Grujić, autorka i producent nacionalnog humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji": "Na ovoj kući je bilo neophodno uraditi pre svega vrlo zahtevne pripremne radove. Majstori firme koju nam je dodelila opština Kovin su iznivelisali sve podove u kući porodice Tešin a zatim su ih i izbetonirali. Mojoj ekipi pridružili su se i fasaderi, koji su počeli ranije radove na fasadi jer je bilo hladno napolju i nismo hteli da rizikujemo da li će sve biti gotovo na vreme. Moji majstori kompletno su uredili sav enterijer kuće - napravljeno je kupatilo, sređena tavanica, deca su dobila svoje sobe a roditelji moderan dnevni boravak. Ogroman posao uradili su i vredni ljudi iz JKP Kovin-oni su kompletno sredili dvorište, izneli veliku kubikažu nepotrebne zemlje... I to nije sve - Jovanini drugari iz odeljenja na čelu sa razrednom (srednja Poljoprivredna škola) su zasadili višegodišnje biljke i ukrasili jelku pred novogodišnje praznike. A zahvaljujući upravi vodovoda u tom kraju, domaćinstvo Tešin je priključeno na gradski vod, čime je uvedena i voda u kuću."

U centru Kovina, nalazi se jedinstvena maketa, najveća na svetu, maketa toka Dunava. Izlivena u betonu, sa vernim prikazom rečnog korita. Kako i kada je nastala, šta je predstavljala i kome je bila namenjena, saznaćete u ovoj epizodi emisije.

Samo Bavanište, krasi čuveni istoimeni manastir podignut krajem 16. veka. U susednom selu Skorenovac, naseljeno je pretežno mađarskim stanovništvom a Tamara će nam predstaviti etno kuću koja predstavlja tradiciju Mađara, njihovu kulturu i običaje. Neposrednu okolinu Kovina, čine živopisni predeli Deliblatske peščare, jezero Kraljevac, jedinstveno po svojim "plutajućim ostrvima ali još mnogo toga očaravujeće lepog....

Petnaesta epizoda desete TV sezone serijala i nacionalnog humanitarnog projekta "S Tamarom u akciji", emituje se u petak 15. januara od 21 čas, na Prvom programu RTS-a.