Čitaj mi!

Etos vranjske pesme - Stih stihuje, srce ne miruje

„Šetnala se kuzum Stana", „Petlovi pojev", „Morava dzvni", „Magdo, mori", „Crno grojze", samo su neke od pesama koje su nastale u Vranju i sačuvane su do današnjih dana.

Najpre ih je od zaborava sačuvala Stana Avramović Karaminga, čuvena vranjska pesmopojka pevajući ih drugima „da se ne zaboravi", zatim Staniša Stošić, Vasilija Radojčić, Čeda Marković... Mnoge je u svojim delima zabeležio profesor Momčilo Zlatanović, a danas ih neguju i od zaborava čuvaju brojne muzičke grupe i vokalni solisti u Vranju. Nadahnuti porodičnom tradicijom, darom i prepoznavanjem lepote pesama, vranjsku pesmu smestili su u novo vreme ne menjajući joj ruho.

Etos vranjske pesme - stih stihuje, srce ne miruje je dokumentarna emisija koja govori o okolnostima nastajanja i specifičnostima pesama juga Srbije, naročito Vranja. Na prostoru na kome se prožimaju uticaji različitih kultura, kao nigde drugde pesma je deo kulturnog nasleđa i sastavni deo ukupnog života ovog kraja. Inspiracija za pisanje i pevanje vranjskih gradskih pesama je u narodu, običajima i istinitim životnim pričama. To je bila inspiracija i Borisavu Stankoviću da Koštanu, a i druga dela oplemeni dobrom pesmom i njome dodatno dočara stvarni život u Vranju.

Ivana Tasić i članovi grupe Izvor, kao i Branimir Stošić Kace ove lepe ali zahtevne pesme spontano izvode tokom razgovora.

O refleksiji i međuzavisnosti načina života, vremena, stiha, muzičke lestvice i jezika, po čemu je vranjska pesma posebna, o autorstvu i o tome koliko je važno sačuvati način pevanja u emisiji govore etnolozi, etnomuzikolozi, muzičari, kompozitori, poznavaoci kulture, tradicije i jezika. Emisiju boji i priča o starim muzičkim instrumentima koje će gledaoci imati priliku da vide i čuju.

Emisija je snimana u autentičnom prostoru, u baščama u kojima je pesma nastajala i u kojima se pevala - dvorištu muzej-kuće Borisava Stankovića, dvorištu Pribojčićeve kuće, Haremluku i starom vranjskom izletištu.

Autor: Radica Smiljković
Snimatelji: Petar Vujanić, Dimitrije Hadži Nikolić
Montaža: Ana Janković