Čitaj mi!

Sabor narodne muzike 2020

Počinje praznik najboljih pesama i dobrog raspoloženja

Festival novih kompozicija narodne muzike, Sabor 2020, biće održan u formi televizijskih emisija koje ćemo pratiti od 2. novembra, ponedeljkom od 22.05 na RTS1. Zvezde ovog projekta su autori, kompozitori, aranžeri, tekstopisci, jer Sabor posvećen onima koji stvaraju narodnu muziku.

Kroz osam kvalifikacionih emisija, čućemo nove hitove koje će, uz pratnju tri orkestra, izvesti 64 pevača. Iz svake emisija, dve kompozicije koje osvoje najviše glasova stručnog žirija- idu direktno u finale. U devetoj, finalnoj emisiji, koju ćemo (ukoliko sve bude teklo po planu) pratiti uživo, za najveća priznanja ovogodišnjeg Sabora, nadmetaće se autori 16 kompozicija.

Voditelji Sabora Narodne muzike Srbije 2020 su Marija Veljković Milovanović i Srđan Ivanović.

Stalni članovi Stručnog žirija Sabora su Merima Njegomir, Ljubiša Pavković i Dejan Petrović a uz njih će u svakoj emisiji u ovoj ulozi biti po još dvoje eminentnih ličnosti domaće narodne muzike. U prvoj emisiji članovi žirija biće Vesna Zmijanac i Slavko Banjac.

Specifičnost Sabora je što je ovo nacionalno muzičko takmičenje kompozitora, tekstopisaca, aranžera - onih, koji su najviše ili jednako zaslužni za uspeh i kvalitet svake pesme.

Svakoj pesmi, članovi žirija će dodeliti od jedan do osam poena. Ukupan zbir na kraju će, naravno, odlučiti pobednike.

U prvoj emisiji, dobićemo dva učesnika finala Sabora 2020 godine, a u finalu će se za pobedu nadmetati ukupno 16 kompozicija za koje će i gledaoci moći da glasaju putem SMS poruka i tako doprinesu što boljem plasmanu svojih favorita. .

U prvoj kvalifikacionoj emisiji Sabora 2020, u ponedeljak 2. novembra na RTS1 u 22.05, takmičiće se osam kompozicija koje će izvesti: Mlađen Tošović (pesma "Ljubav budi mi"), Marina Stankić ("Dobrodošao"), Danilo Živković ("O tebi još niko pevao nije"), Aleksandra Padrov (pesma "Mesec me je izdao"), Peđa Vlačić ("Čubura"), Ivana Elektra ("Rođendan"), Šeki Turković ("Glavobolja") i Hasan Dudić, koji će otpevati kompoziciju "Ej, Neno, Neno".

Sve pesme će biti otpevane uživo, uz pratnju tri orkestra, koji će se smenjivati iz emisije u emisiju: Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića, Narodni ansambl RTS- a pod upravom Siniše Vićentijevića i Narodni orkestar RTS- a, pod upravom Vlade Panovića.

U svakoj emisiji, udruženje SEMUS će po dvoje istaknutih umetnika narodne muzike nagraditi prestižnim priznanjima "Nacionalni estradno - muzički umetnik Srbije" i "Nagrada za životno delo".

Festival novih kompozicija zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanje na stvaralaštvo doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.

Muzički urednici Sabora 2020: Dušan Šukletović i Uroš Marković

Reditelj : Petar Stanojlović