Kulturni dnevnik

Jubilarno 65. Sterijino pozorje počinje u subotu, 26. septembra. Tim povodom gost Kulturnog dnevnika je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić.

U fokusu Kulturnog dnevnika su dve izložbe: velika postavka na dva sprata koju čini izbor radova jednog od najmarkantnijih umetnika nomada Radomira Damnjanovića Damnjana, kojom je Narodni muzej na najbolji način započeo svoju jesenju izlagačku sezonu, kao i izložba "Kolekcionar kao umetnik" sačinjena izborom dela iz zbirke Mihaila R. Mirića, autora Nikole Kusovca, koja je otvorena u galeriji RTS-a.

Ekipa Kulturnog dnevnika prisustvovala je otvaranju nove sezone Simfonijskog orkestra RTS-a, koja je počela koncertom duvačke sekcije na Kolarcu.

Izložba fotografija u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, organizovana u okviru akcije "Negujmo srpski jezik", bila je prilika da porazgovaramo sa profesorom Veljkom Brborićem, šefom Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, o tome šta je ova kampanja pokazala za šest godina postojanja.

Bio je ovo dan za nagrade i nagrađivanje: pesniku Nenadu Miloševiću uručena je nagrada "Biljana Jovanović", koju je dobio za knjigu poezije "Pesme iz limba", u Skupštini grada Beograda uručene su diplome "Festovih 50" pojedincima koji su osnivali i stvarali tu najznačajniju filmsku manifestaciju u zemlji. Ovim svečanim činom započelo je obeležavanje jubilarnog 50. izdanja Festa, koje nas očekuje 2022. godine.

Vodimo vas na izložbu savremene ruske umetnosti u Centralnom izložbenom holu Manjež i Puškinovom muzeju u Sankt Peterburgu, za koju u kulturnim krugovima u Rusiji tvrde da će ostati upamćena kao simbol kraja jedne ere.

Urednik Vojka Pajkić Đorđević
Realizator Ernestina Gligorijević
Montažer Miloš Ačanski

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]