S Tamarom u akciji, deseta TV sezona

Nurdor kuća za oporavak dece, Fruška gora

Deseta TV sezona nacionalnog humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji" počinje epizodom koja je posvećena specijalnoj akciji renoviranja kuće koja će služiti za oporavak dece nakon hemioterapije.

Kada je krajem 2019. godine, "Nurdor" od Novosađanina Zorana Kocića, dobio na poklon kuću na Popovici (Fruška gora), predsednica udruženja Joland Korora, kontaktirala je ekipu Tamare Grujić za saradnju. Vrlo brzo je postignut dogovor o još jednoj lepoj, velikoj i važnoj zajedničkoj akciji.

Plac od 15 ari (na kome niko nije boravio 20 godina) trebalo je ponovo raskrčiti, urediti, postaviti novu ogradu, uvesti vodu i struju. Izvršeno je kompletno spoljašnje i unutrašnje renoviranje kuće.

Tamara Grujić, autor TV serijala i nacionalnog humanitarnog projekta "S Tamarom u akciji": "U ovom zahtevnom i plemenitom zajedničkom poduhvatu učestvovala su sva komunalna preduzeća grada Novog Sada, novosadski odred žandarmerije, Elektrovojvodina, moj tim majstora, ekipa tesara ali i mnogi mališani dobre volje. Verujem da će deca - rekovalescenti, koja su prošla mukotrpno lečenje od opake bolesti, u ovoj lepoj kući i uređenom dvorištu moći da uživaju, da se rehabilituju i u svakom smislu osnaže za resocijalizaciju i povratak normalnom detinjstvu. U komunikaciji sa Nurdorom, kuću će moći da koriste deca i porodice iz cele Srbije. Raduje me što baš ovakvom, specijalnom akcijom otvaramo novu TV sezonu, tokom koje će još 16 porodica dobiti novi krov nad glavom."

"Nurdor kuća" za decu na Fruškoj gori, imaće i pravu biblioteku, zahvaljujući donaciji od 500 knjiga za decu i mlade, koje su poklon društveno-odgovorne akcije "Knjiga solidarnosti" RTS-a.

Pored građevinskih radova, Tamara se potrudila da u ovoj epizodi predstavi i podseti na brojne lepote i znamenitosti planine Fruška gora. Zbog prave riznice fosilne flore u sedimentima, mnogobrojnih retkih predstavnika biljnog i životinjskog sveta, neprocenjive kulturno-istorijske baštine, 1960. godine Fruška gora je proglašena nacionalnim parkom prirode.

Tamara je ovoga puta imala i specijalne pomagače - glumce serijala "Državni posao", inače ambasadore Udruženja "Nurdor". A završne radove na kući su, tokom poslednjeg dana akcije - obišli i ispratili i novinari novosadskih i beogradskih redakcija.

Prva epizoda desete TV sezone (117. epizoda serijala) "S Tamarom u akciji", biće emitovana u petak 18. septembra, na Prvom programu Javnog medijskog servisa, u 21 sat.

Serijal "S Tamarom u akciji" do sada je pomogao 116 porodica. Tamarin tim je takođe do sada sproveo i 5 specijalnih humanitarnjih akcija, za pomoć široj društvenoj zajednici: renovirali su hemato-onkološko odeljenje Pedijatrijske klinike u Kragujevcu, omogućili dva stambena prostora za osam osoba obolelih od cerebralne i dečije paralize u Užicu, renovirali su i opremili tri seoske osnovne škole u Guberevcu (u okolini Knića, u selu Izvor kod Pirota i u selu Mečkovac kod Vranja).

Sa Tamarom Grujić, autorkom serijala "S Tamarom u akciji" Udruženje "Nurdor" je već sarađivalo 2018. godine, kada su u okviru Tamarinih specijalnih akcija renovirali hemato-onkološko odeljenje Pedijatrijske klinike u Kragujevcu. Tamara je tom prilikom inicirala i sakupljanje sredstava za prekopotreban teretni lift, koji u toj ustanovi nikada nije postojao.

"Nurdor" je nacionalno Udruženje koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje koji olakšavaju živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku. Njihova misija je poboljšanje kvaliteta lečenja, i života porodica obolele dece. Nurdor je svojim radom do sad promenio dva Zakona, Zakon o bolovanju i Zakon o rehabilitaciji. Za 17 godina postojanja, Udruženje je na čelu sa predsednicom Joland Kororom, obezbedilo i pet roditeljskih kuća širom Srbije u kojima mogu besplatno da borave deca i njihovi roditelji za vreme lečenja. Takođe, prikupili su sredstva i za izgradnju druge dečije onkološke klinike u Nišu.