Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je akademik Milosav Tešić jedan od naših vrhunskih savremenih pesnika, čiju poemu "Plava grobnica" objavljenu u novoj zbirci "Privid kruga" kritičari porede sa "Plavom grobnicom" Milutina Bojića i Ivana V. Lalića.

Muzej Albertina u Beču uvrstio je u stalnu postavku sedam radova umetnika Uroša Đurića - Kulturni dnevnik istražuje koliko su naši umetnici mlađe generacije svojim delima prisutni u najznačajnijim svetskim muzejima. Ekipa Kulturnog dnevnika obišla je antičke grobnice u Brestoviku kod Grocke, jedan od najrelevantnijih spomenika iz rimskog perioda na tlu Beograda.

U Kulturnom dnevniku govorimo o predstavi "Intimnost" dramaturškinje Biljane Srbljanović, koja je premijerno u režiji Andreja Nosova izvedena na 71. Dubrovačkim letnjim igrama. Beležimo početak dela programa uživo u "online" formatu Internacionalnog džez festivala Nišvil 2020.

Vodimo vas u Đenovu, gde je izvedeno jedno od poslednjih dela slavnog italijanskog kompozitora Enija Morikonea, komponovano u znak sećanja na žrtve srušenog mosta Morandi u tom mestu. Govorimo o novom multi-senzornom iskustvu, koje je londonski Viktorija i Alebrt muzej tokom pripreme nove izložbe priredio svojim posetiocima.

Urednik Vojka Pajkić Đorđević

Realizator Erna Gligorijević

Montažer Zorica Blagojev

 

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]