Zlatna ideja: Preduzetnički grad Vranje

U novoj epizodi serijala „Zlatna ideja" upoznajemo vas sa preduzetničkim gradom i onima zbog kojih Vranje može da ponese takav epitet.

Vranje je zahvaljujući mladima dobre volje dobilo međunarodni filmski festival „Most", investicije iz dijaspore za razvoj kulture, sporta i preduzetništva, ali i brojna preduzetnička priznanja.

Otkrivamo kako je uspešno organizovan filmski festival „Most" i kako su Vranjanci ugostili mlade iz čitavog sveta. Milica Janjić je u Udruženju Centar za razvoj kreativnosti uspela da realizuje viziju festivala.

Saznali smo kako građani u Vranju mogu da pronađu zanatlije uz pomoć portala Firma plus. Sajt su osmislila dva prijatelja Ivan i Vladan, grafički dizajneri.

Za čuvanje tradicije i grnčarskog zanata, zadužena je porodica Stevanović. Kristina i Aleksandar su još kao deca naučili da prave figure od gline. Danas uspešno vode porodični posao.

Ženskog preduzetništva ima i u Vranju. Jelena Stanisavljević je nakon fakulteta iskoristila svoj hobi, znanje roditelja i društvene mreže i kreirala sopstveni brend za proizvodnju unikatnih torbica.

Da se ljubav prema slikanju i obradi drveta može pretvoriti u zanat i posao, svedoči i priča Dragane Aškov Stojiljković koja sa suprugom vodi kreativnu radionicu „Sveto drvo".

Priča Milana Stojanovića koji se nakon studija u inostranstvu vratio u rodni grad, govori da je uz želju da se pokrene sopstveni posao moguće pronaći i investitora koji deli viziju za razvoj južne Srbije.

Urednik serijala: Tamara Jakovljević