Najgori dan za Srbiju, Amerika i Rusija u borbi protiv korone

Od kada se srpski lekari obraćaju javnosti zbog koronavirusa, današnja konferencija za novinare bila je najkraća i najdramatičnija. Direktor klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović saopštio je da je današnji dan najgori za Srbiju, da je preminulo 7 osoba, ukupno 23. Registrovano je još 115 zaraženih koronavurusom. Direktor Infektivne klinike KCS-a istakao je da strahuje od italijanskog scenarija ako se ne promeni ponašanje građana.

I svet se na različite načine bori protiv koronavirusa. Rusi su od danas u pojačanom karantinu. Zdravstvene vlasti objavile su da je zaraženo više od dve hiljade ljudi. Iako u početku nije imala veliki broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika, u Rusiji je za vikend došlo do najvećeg rasta broja zaraženih.

Ovo je istorijski čas u američkom ratu protiv koronavirusa, poručio je Donald Tramp i dodao da je Amerika do sada testirala milion ljudi. Ipak, situacija u pojedinim delovima zemlje je dramatična, naročito u Njujorku, gde je guverner države Njujork rekao da im u ovom trenutku treba čak 30 hiljada respiratora. U Njujorku živi Ijan Bremer - jedan od najuticajnijih američkih politikologa, urednik i kolumnista "Tajma", šef „Evroazijske grupe", organizacije za procenu rizika. Ekskluzivno za Oko magazin Bremer je govorio o tome kako se Amerika spremila za pandemiju i koliko će se svet promeniti posle koronavirusa.

Cela Evropa zatvorila je svoje granice, škole, svi izgovaraju istu rečenicu - ne sme nam se dogoditi italija. Ipak, jedna zemlja je uzuzetak. U Švedskoj rade kafići, ne postoji zabrana kretanja, postoje samo preporuke o socijalnoj distanci. U Danskoj, Norveškoj i Finskoj sve je drugačije. Da li švedski primer ponovo oživljava ideju o takozvanom kolektivnom imunitetu ili odluke tamošnjih vlasti mogu zemlju da dovedu u veoma nezavidnu poziciju?


U Oko magazinu pogledajte kako se sve ove zemlje bore protiv koronavirusa.

 

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]