Poslednje porodično srebro

Prodaja Komercijalne banke - za i protiv

Kupac, odnosno strateški partner je poznat i sada je otvoreno pitanje da li će i kad Komercijalna banka biti prodata slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci.

Kapital Komercijalne banke je oko 640 miliona evra. Prema navodima, za 83 odsto akcija slovenci će da plate 450 miliona evra. Ova ponuda je ocenjena kao najbolja od tri koje su pristigle na tender koji je prošle godine Vlada Srbije raspisala.

Ali - od kada je raspisan tender pa do danas, kada se potpisivanje kuporodajnog ugovora očekuje, ali nije potvrđeno, traje polemika u javnosti - da li država treba da prodaje svoju najveću banku? Šta time Srbija dobija, šta eventualno gubi? Da li ostaje bez finansijskog suvereniteta?

Ukoliko se ova prodaja dogodi, državi u vlasništvu ostaje jedna, relativno mala banka - Poštanska štedionica. Zbog čega ova polemika - zato jer jer reč o prodaji tzv. porodičnog srebra, banke u vlasništu države koja pokriva 11 odsto tržišta, ima najveću štednju građana i u poslednje dve godine zabeležila najbolje poslovne rezultate u svojoj istoriji.

Prošlogodišnja dobit je bila 75 miliona evra. Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je jedini zvaničnik koji je jasno rekao da se protivi prodaji uz obrazloženje da je "država pokazala da ume da bude vlasnik te banke". Stručna javnost je podeljena u vezi sa tim može li ili ume li država da bude vlasnik banke, kao što je bilo polemike i kada je reč o privatizaciji javnih preduzećima.

Dok se čeka epilog, u Oku ekonomije govorimo o tome šta su dobre, a šta loše strane eventualne kupoprodaje, kakva je praksa u razvijenim zemljama, šta se menja na bankarskom tržištu, šta za građane?

Gosti u studiju su urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić i predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]