Prolom banja - Aktivni odmor

U pravu je bio Džordž Santajana, špansko-američki pisac kada je rekao: „Oni koji se ne sećaju prošlosti osuđeni su da je ponove". Zato čovek istoriju od vajkada proučava i pokušava da je razume.

U ovoj epizodi vodimo vas u lepe, tajnovite i pomalo mistične topličke krajeve. Među planinama, gorama i livadama netaknute prirode žive mitovima i predanja koja čuvaju istoriju i priče ovoga kraje zaslužuju da se pamte.

Goste koji naiđu u ovaj deo Srbije, osim lečenja i rekreacije, čeka i neverovatna avantura otkrivanja delića prošlosti i legendi, provocira istraživački duh.

Prvi tragovi naselja na ovim prostorima sežu u duboku praistoriju, a jedan od najznačajnijih lokaliteta za razumevanje istorije ovog kraja „Arheo park Pločnik" nazvan po istoimenom arheološkom nalazištu.

Turisti koji dolaze u ove krajeve ne mogu, a da ne posete i mnogobrojne manastire i crkve koje ovde postoje. Nemanjići su na ovim prostorima začeli srpsku duhovnost, podižući hramove, starije od Hilandara i crkve Notr Dam u Parizu. Najpoznatije su dve zadužbine Stefana Nemanje - manastir Svetog Nikole i manastir Presvete Bogorodice kod Kuršumlije.

Zatim, tu je mistična i tajnovita Đavolja varoš. Njena mistika vekovima je pobuđivala maštu ovdašnjih ljudi, pa čitav prostor vrvi od predanja i legendi prenošenih sa kolena na koleno. Nauka sa druge strane ima, daleko nemaštovitije mada podjednako fascinantno objašnjenje za nastanak ovog spomenika prirode.

Urednik: Vladimir Novaković

Autor tekst: Aleksandra Bogdanović

Snimatelji: Pavle Tanasijević, Ivan Stepanović

Novinarka: Irena Minić

Montažer: Nemanja Radić

 

broj komentara 0 pošalji komentar