Putin i Medvedev - kraj velike rokade

Ruski predsednik više od šaha voli džudo i hokej a šta znači ovaj najnoviji šahovski potez? Koga je stavio u šah, a koga je matirao?

Velika rokada predstavlja potez u šahu u kojem se kralj pomeri dva polja prema daljem topu, a top pređe sa druge strane kralja. U Ruskoj politici dva puta je obavljena velika rokada međutim da li je posle pomeranja Medvedeva iz Vlade u Savet bezbednosti ostao samo jedan kralj u ruskoj politici. Vladimir Putin istina više od šaha voli džudo i hokej a šta znači ovaj najnoviji šahovski potez? Koga je stavio u šah, a koga je matirao?

Najnoviji predlog rezolucije koja se našla pred američkim kongresom navodi da je ubijeni iranski general planirao terorističke napade širom sveta, između ostalog i u Bosni i Hercegovini. Kasemu Solejmaniju, međutim Bosna i Hercegovina nije bila nepoznata - štaviše 90-tih, u najgore vreme u Bosni i najbolje vreme za odnose Sarajeva i Teherana general Solejmani je bio angažovan u centralnoj Bosni. Baš u delu koji je bio u nadležnosti sadašnjeg bošnjačkog člana BH predsedništva Šefika Džaferovića. O tajnim vezama Bosne i Irana, Solejmanija i Džaferovića govori priča Oko magazina.

U Oko magazinu pogledajte priču o životu u raštrkanim selima na Pešteru ali i sećanje na novosadskog slikara Pavla Simića.

Urednik emisije: Gorislav Papić 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]