Ovo je Srbija

Navršava se 78 godina od bitke na Kadinjači i pogibije svih boraca Radničkog bataljona koji su štitili odstupnicu Vrhovnoj komandi i Titu.

 Bila je to završnica Užičke republike, jedine slobodne teritorije u okupiranoj  Evropi, u Drugom svetkom ratu, koja je trajala od 24. septembra do 29. novembra. Užičani čuvaju tradiciju oslobodilačke borbe i kroz Memorijalni kompleks Kadinjača. O čemu svedoče njegovi eksponati, kakva je posećenost kompleksa, iz priloga Slavice Jovanović.

 

A u Prvom svetkom ratu među dobrovljcima su bili i Srbi iz Amerike. Po završetku rata dato im je da formiraju svoje naselje, to je Vojvoda Stepa u Vojvodini. Ko su čuvari tradicije i kako se sećaju svojih predaka, izveštava Branislav Prokić.

Malo je poznato da su Mihajlo Pupin i vladika Nikolaj Velimirović bili vrlo bliski. Šta je bila njihova duhovna i intelektualna vertikala i čime su zadužili Srbe u anglosaksonskom svetu, u knjizi „Zvonari slobode" opisli su Aleksandra Tešić i Branislav Stanković. Prikaz Vere Mitrović Kulačin.

Na sceni pozorišta u Leskovcu premijerno „Pozorište u palanci", po tekstu Radoja Domanovića, u režiji Juga Radivojevića. Domanović je i osnivač te scene na jugu Srbije. Da li su se promenila očekivanja od pozorišta u palanci posle toliko vremena, da li je pozorište veće poprište zbivanja od same palanke,ili samo njegova slika, Svetlani Panić Conić na ta pitnja rečju i delom  odgovoriće reditelj i glumačka ekipa.

 

Priče iz Srbije dostupne su na digitalnoj platformi RTS Planeta 

Pratite nas na Jutjub kanalu Fejsbuku

Urednici emisije: Gordana Petrović i Vesna Manojlović

Voditeljka: Dragana Anastasijević

Odgovorna urednica Redakcije Dopisništva: Gordana Jakovljević 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Ovo je Srbija Ovo je Srbija

Autor:
RTS

Sveobuhvatna slika svakodnevice u Srbiji, iz gradova i najudaljenijih mesta, o budućnosti kojoj stremimo i prošlosti koja nas uči, kroz reportaže i direktna uključenja sa terena. [ detaljnije ]