Zlatna ideja

U novoj epizodi serijala "Zlatna ideja" upoznajemo vas sa dorbim primerima prakse sa severa Kosova i Metohije. Kako životne situacije pretvore hobi u posao, kako se čuvaju kulinarski zanati ili uče novi za razvoj poslovanja. Upoznajemo vas i sa mladim preduzetnicima, inicijativama za studente i investicijama u rodni kraj.

Biljana Barać i njen suprug 2010. godine ostali su bez posla u trenutku kada su školovali obe kćerke. Biljana je želela da se bavi kreativnim poslom, ali do tada nije imala priliku da se na taj način ostvari u profesionalnom smislu.

Zašto se baš Goranci bave poslastičarskim i kulinarskim zanatima, i šta kaže staro predanje, ispričao nam je Nazim. Porodica Mehmedi ne odustaje, sve rešava sa osmehom, pa je tako njihova poslastičarnica mesto u koje svraćaju svi koji dođu u Mitrovicu sa strane, ali i jedno od omiljenih mesta Mitrovčana.

Aleksandar Arsenijević je kao mlad momak shvatio da želi da bude sam svoj gazda i da ne pristaje na razmišljanje roditelja koji mahom deci žele siguran državni posao. On se odlučio kao student da pokrene sopstveni biznis uz pomoć prijatelja.

Razgovarali smo i sa Milanom Savićem predsednikom SKONUS-a, koji kaže da je jedan od ciljeva omladinskog organizovanja i podsticaj mladih na razvoj sopstvenih ideja, ali i edukacija o načelima koja su na tom putu važna.

Goran Jocić je 2004. osnovao radionicu, a nakon obuke za stolara u danskoj školi u Doljanima, posvetio se ovom zanatu.

Sloga čini ovaj tim uspešnim i zbog toga uspeh im stalno dolazi na vrata. Ostali stanovnici opštine Zvečan dobili su, takođe, veliku podršku putem razvoja novih projekata u privredi, što poboljšava standard svih građana.

Upoznali smo i Aleksandara Apostolovića, jednog od malobrojnih Srba koji su opstali u selu Suvi Do kod Kosovoske Mitrovice.

A tu je i Radoš Petrović koji je 2008. osnovao građevinsku firmu koja i danas uspešno posluje u Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu. Njegov tim čine radnici sa svih strana Srbije.

Predstavićemo i porodicu Milunović koja se već četvrtu generaciju bavi proizvodnjom i preradom drveta, od 2017. godine pokrenuli su i proizvodnju peleta.

U opštini Leposavić prema želji Slaviše Lakićevića i njegovoj ljubavi prema rodnom kraju, napravljeni su prvi zasadi vinove loze uz podršku njegovih rođaka. Danas je zahvaljujući ovoj inicijativi zasađeno više od 10 hektara različitih sorti vinove loze i izgrađena vinarija.

Urednica emisije: Tamara Jakovljević

broj komentara 0 pošalji komentar